Neil Gorsuch két év alatt a Legfelsőbb Bíróság meghatározó alakjává nőtte ki magát

2019. május 23. 15:22
A Donald Trump által elsőként kinevezett főbíró a testület egyik legaktívabb tagja volt az elmúlt hónapok során.

Az értékelések szerint alapvetően drámamentes évet zárt az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. Áttekintve azonban a bírák tevékenységét, megállapítható, hogy a második hivatali évét záró Neil Gorsuch kezd a testület meghatározó tagjává válni. A Donald Trump által elsőként kinevezett főbíró az elmúlt hónapokban több alkalommal is felhívta magára figyelmet, hol korábbi precedensek vitatásával, hol pedig a Kongresszus vitás kérdések megoldására való ösztökélésével.

Ugyancsak határozott álláspontot fogalmazott meg néhány hónapja, amikor egy civil szervezet egy első világháborús emlékmű közterületen álló keresztjének eltávolítását kérte az állam alkotmányban rögzített világnézeti semlegességére hivatkozva. Gorsuch ekkor például arról értekezett, hogy a vallásszabadságot garantáló törvények nem arra szolgálnak, hogy sértett emberek igényeit kielégítsék.

A Legfelsőbb Bíróság tevékenységét figyelő újságírók közül többen megjegyezték, hogy Gorsuch egészen baráti kapcsolatot alakított ki a még Barack Obama elnöksége idején kinevezett Sonia Sotomayorral. A tárgyalóterem közönségéből is nevetést váltott ki például az a jelenet, amikor Sotomayor azzal szemléltette a különbséget egy rablás és egy erőszakos bűncselekmény fogalma között, hogy belecsípett a mellette ülő Gorsuch karjába.

Az elemzések szerint ideológiai téren Gorsuch leginkább a bíróság legrégebb óta hivatalban lévő tagjához, Clarence Thomashoz áll a legközelebb. Míg azonban Thomas nevezetes arról, hogy csak nagyon ritkán szólal fel a meghallgatások során, Gorsuch nagyon is aktív és hangos szereplője a Legfelsőbb Bíróság üléseinek.

Szóbeli aktivitás terén mindazonáltal a Bíróság „liberális” tagjai – így például a már említett Sotomayor vagy éppen a korelnöknek számító Ruth Bader Ginsburg – viszik a prímet. Elemzések szerint ennek hátterében az állhat, hogy a Brett Kavanaugh tavalyi kinevezését követően már egyértelműen „kisebbsége szorult,” liberális nézeteket valló bírák leginkább a meghallgatások során feltett kérdéseikkel és szóbeli megnyilatkozásaikkal tudják befolyásolni a Legfelsőbb Bíróság munkájának irányait.

 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés