Vita az általánosiskolás-korúak fejkendőviseléséről Németországban

2019. május 24. 10:22

Egy Ausztriában meghozott döntés nyomán most Németországban is felülvizsgálnák a fejkendőviselési tilalom kérdését.

2019. május 24. 10:22
null

Annette Widmann-Mauz (CDU) integrációért felelős kormánymegbízott a napokban azt javasolta, hogy a kormány vizsgálja felül a fejkendőviselési tilalom kérdését a németországi általános iskolákban. Az ügy hátterében egy néhány napja elfogadott osztrák döntés áll, amellyel az iskolákban betiltották a fejkendő viselését. Widmann-Mauz véleménye szerint abszurd, hogy a kislányok fejkendőt hordanak, és ezt a legtöbb muszlim is így látja. Úgy véli, minden lehetséges intézkedést számba kell venni, egészen a szülőkkel való elbeszélgetéstől a tilalomig. A kormánymegbízott a lányok védelmét tartja a legfontosabbnak.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU pártelnöke helyesli az említett vitás kérdés felvetését. Szerinte az óvodában és az általános iskolában viselt fejkendőnek semmi köze nincs a valláshoz vagy a vallásszabadsághoz. Marcus Weinberg, a CDU/CSU szövetségi frakciójának családpolitikai szóvivője az osztrák mintájú tilalmat kritikusan látja, szerinte az általános tilalom hátrányos helyzetbe hozza azokat a lányokat is, akik a fejkendő viselése mellett önként döntöttek, vallásuk jeleként. Utalt arra is, hogy a szabad vallásgyakorlás a német alkotmányban rögzített egyik alapvető jog. Alexander Lorz (CDU) hesseni vallás- és oktatásügyi miniszter szkeptikus a kérdéssel kapcsolatban. Szerinte ugyanis, ha a szülők a szabad vallásgyakorlásra hivatkoznak, akkor a jogállamnak kevés cselekvési lehetősége van. Szerinte azonban pedagógiai és integrációs szempontból el kell utasítani az általános iskolások fejkendőviselését a tanítás során.

Az SPD soraiból ellentmondásos vélemények hangzottak el a kérdés kapcsán. Katarina Barley (SPD) igazságügyi miniszter szerint minden lányt meg kell erősíteni ahhoz, hogy öntudatos és független nővé váljanak. Leni Breymaier (SPD) egyetért a tilalommal a gyermekek esetében, s úgy gondolja, hogy ez társadalmi, nem pedig vallási kérdés. Karl Lauterbach Bunestag-képviselő szerint azonban szégyenletes lépés lenne konfliktushelyzetet generálni a gyermekek és szüleik között. Maresi Lassek, az általános iskolák szövetségének elnöke a tiltást nem tartja arányosnak és végrehajthatónak sem. Szerinte a muszlim gyermekek ritkán viselnek fejkendőt az általános iskolában. Sűrűn lakott területeken, ahol sok muszlim él, ott inkább előfordul, de nincsenek pontos számadatok. Az iszlám tanács elnöke, Burhan Kesici szerint ez a polémia diszkriminatív és felesleges, csupán egyfajta fantomvita. Heinz-Peter Meidinger, a német tanárszövetség elnöke úgy látja, hogy a szülők nyomást gyakorolnak a kisgyerekekre, hogy viseljék a fejkendőt. Meidinger szerint a fejkendő viselése integrációellenes, mert már az óvodában és az általános iskolában is hozzájárul a külső elhatárolódáshoz.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik