EP- választás: nem szavazhattak, perelnék a brit államot

2019. május 26. 11:42
A Brexit-vesszőfutás mellett egyéb „bakikat” is elkövet a brit államigazgatás. Talán az utolsó pillanatban megszervezett választáshoz lehet köze annak a fejleménynek, hogy több külföldön élő brit állampolgár és az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgár nem vehetett részt az EP-választáson. Az érintettek egy része perrel fenyeget.

Az Egyesült Királyság gyakori szereplője az elmúlt hetek híradásainak. Persze a hírek legnagyobb része a Brexitről szól, de a brit kilépés egyéb érdekes helyzeteket is szül. Pár hónappal ez előtt arra sem lehetett számítani, hogy a britek egyáltalán szavaznak majd az EU-s választásokon. A kilépés időpontjának eltolásával azonban végül így lett. Talán épp a gyorsan megszervezett voksolás az oka annak, hogy több brit és más EU-s állampolgár nem vehetett részt a választásokon.

Adminisztrációs hiba?

Az érintettek között egyaránt vannak olyan brit állampolgárok, akik nem az Egyesült Királyságban élnek, és olyanok is, akik nem britként élnek a szigetországban. Az érintettek egy része egyszerűen nem kapta meg a szavazáshoz szükséges papírokat, míg mások csak az urnák előtt szembesültek azzal a ténnyel, hogy nincsenek rajta a választók listáján. A hatóságok egy konkrét esetben azt állították, hogy az egyik érintett külföldi személy nem küldte időben el regisztrációs papírjait, de a térfigyelő kamerák felvételei alapján egyértelművé vált, az érintett személyesen és időben kereste fel a hatóságokat. A Guardian szerint több, mint ezer személy érintett.

Perrel fenyegetnek

Az érintettek egy része azt fontolgatja, beperli az Egyesült Királyságot a történtek miatt. Sajátos módon internetes közösségi finanszírozási kampány indult a várható perköltségek fedezésére. A Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint az EU-s jog súlyos sérülését jelenti a szavazás ellehetetlenülése. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 20-as cikkelye szerint ugyanis az EU-s állampolgárok „választásra jogosultak és választhatók a lakóhelyük szerinti tagállam európai parlamenti és helyhatósági választásain, ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés