Donald Trump elnök bevándorlási reformjavaslata

2019. május 27. 9:57
Donald Trump amerikai elnök bejelentette átfogó bevándorlási reformjavaslatát, amely kongresszusi elfogadása esetén alapvetően alakítja át a jelenleg hatályos szabályozási elveket. Az elképzelés szerint a családegyesítést és a „sokszínűséget” szem előtt tartó szabályozást az érdemeken, vagyis elsősorban az iskolai végzettségen és a munkaerőpiaci hasznosságon alapuló szempontok váltják fel. Az integráció elősegítése és a nemzeti egység megőrzése érdekében pedig az angol nyelv magas szintű tudását, valamint az állampolgári ismeretek igazolását várják el az újonnan érkezőktől.

Donald Trump amerikai elnök az elmúlt héten jelentette be az amerikai bevándorlási törvényt érintő reformelképzelését, amelyben a jelenlegi szabályozási rendszer alapvető újragondolását javasolja. Az elképzelések szerint az új szabályok az érdemeken és képességeken alapuló bevándorláspolitikának kedveznének a jelenlegi „sokszínűséget” és családegyesítési érdekeket szem előtt tartó törekvésekkel szemben.

A Fehér Ház rózsakertjében elmondott beszédében Donald Trump elnök a következő szavakkal jellemezte az elképzelést: „javaslatunk az ország gazdag bevándorlási történetére építkezik, miközben megerősíti az állampolgárság intézményét, amely nemzeti családként kapcsol össze bennünket.” A javaslat az Egyesült Államok bevándorlási szabályozását alapvetően változtatja meg. Az egészen 1965 óta kisebb módosításokkal ugyan, de mindmáig hatályban lévő szabályozás szerint négy versengő elv határozza meg a zöldkártyák kiosztásának rendjét: a családegyesítés szempontjai, munkaerőpiaci tudás és képességek, a sokszínűség növelése, valamint a humanitárius szempontok.

A jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint a vízumok túlnyomó többségét, mintegy kétharmadát családegyesítés címén osztják szét, amely nemcsak a közvetlen családtagokat – így a házastársat, szülőt vagy kiskorú gyermeket – jelenti, hanem jóval tágabb kört fog át, ideértve a nagykorú gyermeket, valamint a testvért is. A Fehér Ház javaslata, amennyiben elfogadják, mindezt úgy változtatja meg, hogy a vízumok 57%-át azoknak juttatja, akik olyan tudás vagy képesség birtokában vannak, amely hasznos vagy értékes a munkaerőpiacon, illetve azoknak, akik valamilyen igazolt állásajánlattal is rendelkeznek. Családegyesítés címén a vízumoknak mindösszesen csak a harmadát lehet majd kiosztani, míg humanitárius célokra csupán a fennmaradó 10% fordítható. A sokszínűség érdekében létrehozott vízumlottó pedig az elképzelések szerint megszűnik.

Ezeket az új vízumszabályokat egy olyan pontrendszer egészíti majd ki, amely Kanadában és Ausztráliában már jól ismert. Eszerint a pontrendszer az életkort, az angol nyelvtudást, a munkaerőpiaci álláskínálatokat, valamint az iskolai végzettséget veszi figyelembe. Azok, akik elegendő pontot gyűjtenek össze, egy új, úgynevezett „Amerika Építése Vízumra” lesznek jogosultak. A tervek szerint az újonnan érkezőknek ezenfelül bizonyítaniuk kell angol nyelvtudásukat és állampolgársági ismeretekből is vizsgát kell tenniük az integráció elősegítése és a nemzeti egység megőrzése érdekében. Donald Trump elnök mindehhez hozzátette, hogy „mindig a magasabb keresetűeknek biztosítunk majd elsőbbséget annak érdekében, hogy ne csökkenhessenek az amerikai munkabérek. Emellett az újonnan érkezőktől pénzügyi függetlenséget is megkívánunk annak érdekében, hogy megóvjuk az amerikai állampolgárokat megillető szociális juttatásokat.”

A Szenátusban óvatos optimizmussal fogadták Donald Trump elnök javaslatát. David Perdue szenátor nyilatkozatában üdvözölte az olyan, érdemeken alapuló bevándorlási szabályozás kidolgozását, amely a legjobbakat és legokosabbakat hívja dolgozni Amerikába.

 

Az összefoglalót Sándor Lénárd készítette.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés