EP-választás: Több mint 100 ezer belga nem szavazhatott

2019. május 27. 12:46

Nagyon sok külföldön élő belga állampolgár csupán a külképviseleteken kialakított szavazóhelyiségekben értesült arról, hogy csak a szövetségi választásokon élhet szavazati jogával, az európai parlamentin nem.

2019. május 27. 12:46
null

Azok a belga állampolgárok, akik külföldön élnek, szerdán a nagykövetségeken és a konzulátusokon létrehozott szavazóhelyiségekben szavazhattak. Sokan azonban nem voltak tisztában azzal, hogy előzetes regisztrációjuk csupán a szövetségi választásokon való részvételre jogosítja fel őket, az EP-választásra nem. Legtöbbjük emiatt csak a szavazás helyszínén szembesült azzal, hogy egy darab szavazólapon voksolhat. Joost Van Belleghem, a Flamandok a Világban nevű szervezet vezetője megerősítette, hogy nagyon sok országból jelezték ezt a problémát, tehát nem egyedi esetekről volt szó. „Ausztriából, Lettországból, Németországból, Luxemburgból és Olaszországból is kaptam panaszokat. Egyszerűen nem adtak európai parlamenti választásról szóló szavazólapot” — tette hozzá Joost Van Belleghem.

Körülbelül 325.000 belga állampolgár él az EU területén belül — de Belgiumon kívül —, akiknek kötelezően részt kell venniük a kiírt választásokon. 2018 áprilisában ugyanis a külföldön élő állampolgárok egy arra vonatkozó felszólító levelet kaptak, hogy regisztráljanak a 2019-ben esedékes szövetségi választásokra, a májusi EP-választásról azonban nem esett szó ebben a levélben. Érdekesség, hogy ezzel szemben az Európai Unió területén kívül élő belgákat automatikusan regisztrálták mind a szövetségi, mind az európai parlamenti választásokra.

A beérkező panaszokra válaszul a belga külügyi szóvivő azt nyilatkozta, hogy bárki regisztrálhatott volna az EP-választásokra is, ezt azonban a külképviseleteken előzetesen jelezni kellett volna. „Nem a mi dolgunk, hogy reklámozzuk. Bárki megtalálhatta volna a releváns információkat a honlapjainkon” — nyilatkozott az ügy kapcsán a szóvivő. Összesen 123.000 külföldön élő belga állampolgár regisztrált a szövetségi választásokra, míg csupán 1.044 fő regisztrált az EP-választásokra egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. május 29. 00:16
És még jól meg is bírságolhatják őket, vagy a kötelező részvétel csak a parlamenti választásra vonatkozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik