Moszkva elutasította a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság joghatóságát

2019. május 29. 09:45

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) május 25-én döntést hozott a Kercsi-szorosban tavaly novemberben történt orosz-ukrán incidens kapcsán.

2019. május 29. 09:45
null

A bírói testület arra szólította fel az orosz felet, hogy a letartóztatott tengerészeket engedjék szabadon, valamint a lefoglalt hajókat adják vissza Ukrajnának. A kercsi-szorosi incidens egyébiránt az ukrán fél durva provokációja miatt alakult ki, s a mai napig fennáll a feszült légkör az orosz-ukrán vizeken. Oroszország már a válság kezdetekor úgy nyilatkozott, hogy ebben a konfliktusban nem relevánsak az 1982-es ENSZ Tengerjogi Egyezmény vitarendezési mechanizmusai, s emiatt a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság joghatóságát sem ismerik el. Moszkva előzetes bejelentésének megfelelően nem vett részt a bírósági meghallgatásokon. Oroszországban a téma kapcsán tovább folyik a büntetőeljárás az államhatársértés miatt.

Az orosz Külügyminisztérium közleménye szerint az incidens elkerülhető lett volna, amennyiben az ukrán fél betartja a hajók áthaladásával kapcsolatos orosz rendelkezéseket. A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság döntése szerint a feleknek június 25-ig kell beszámolniuk a kercsi-szorosi helyzetről és a döntés végrehajtásáról. Roman Kolodkin, a Bíróság orosz tagja nem támogatta a döntést, és különvéleményt fogalmazott meg az ügyben. Ruszlan Balbek, az orosz törvényhozás krími képviselője szerint az ITLOS elfogult, szerinte: „amennyiben a tisztelt bírák elvesztek a papírtömegben és nem látnak mást, csak az Oroszországgal szembeni vádakat, akkor döntésük egy garast sem ér”.

Konsztantin Koszacsev, a felsőház Külügyi Bizottságának elnöke illegitimnek nevezte a döntést, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan, hogy ukrán részről „nemzetköziesítik” a kétoldalú vitát és Oroszország elleni hangulatkeltésre használják fel azt. A konfliktus Oroszország és Ukrajna közötti kérdés, amely az egyik fél (az ukrán) durva provokációja miatt alakult ki, az orosz határvédelmi előírások szándékos megsértése következtében. Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság döntésének végrehajtása az első jelzés lehetne Moszkva részéről, amely bizonyítaná a kétoldalú konfliktus rendezésére és a megrekedt tárgyalások feloldására irányuló készségét. Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete történelminek nevezte az ITLOS döntését, és további szankciók bevezetését szorgalmazta Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva nem hajlandó az előírtakat teljesíteni.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2019. június 10. 22:36
Minden államnak joga és kötelessége megvédeni polgárait és területét a bárki ellen.Az Ukránok ezt nem tudják,/vélhetőleg már megtanulták/ a tulipános testület meg hülyékből áll.A Grúzok is így kezdték és kaptak dá-dát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik