A Bundesrat a kezébe vette az állampolgársági törvény módosítását

2019. május 30. 09:42

Nem kizárt, hogy végül Seehofer belügyminiszter eredeti szándéka szerinti tartalommal módosul az állampolgársági jogszabály.

2019. május 30. 09:42
null

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a német Szövetségi Kormány nem értett egyet abban a kérdésben, hogy az állampolgárság megszerzésének akadálya legyen-e a többnejűség vagy sem. Horst Seehofer és a Szövetségi Belügyminisztérium megkerülése után ugyanis az SPD színeiben politizáló Katarina Barley igazságügyi miniszter és Eva Högl – szintén SPD − frakcióvezető indítványozására kikerült a tervezetből az a passzus, amely megtiltotta volna az állampolgárság megszerzését azok számára, akiknek több házastársa van. Horst Seehofer az eset kapcsán kijelentette, hogy a Belügyminisztérium nem enged, s ragaszkodik ahhoz, hogy a tilalmat beépítsék a jogszabályjavaslatba. Ezenfelül azt is jelezte, hogy az általa vezetett tárca ősszel új szöveget dolgoz majd ki.

Az új tervezet kidolgozására azonban nem kellett őszig várni, hiszen 2019. május 17-én a Bundesrat (a német törvényhozás felsőháza) megszavazta az állampolgársági törvény módosítását célzó előterjesztést, amely értelmében a német állampolgárság megszerzésének akadálya a kérelmező többnejűsége. A Bundesrat így önállóan terjeszti a Bundestag (a német törvényhozás alsóháza) elé a napokban megszavazatott törvénymódosítást, s emiatt nem szükséges megvárni Seehofer javaslatát.

A javaslatot Joachim Stamp (FDP), Észak-Rajna–Vesztfália integrációs minisztere terjesztette a Bundesrat elé. Fontos megemlíteni azt is, hogy az SPD-s politikusok által eredetileg benyújtott törvénymódosítási javaslat csak azt foglalta magában, hogy a külföldi fegyveres alakulatokban harcolókat − akiknek nem csak német állampolgárságuk van − a jövőben meg kell fosztani a német állampolgárságuktól.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik