Emberi Jogok Európai Bírósága: Jogellenes volt a katalán szervezkedés

2019. június 05. 16:23

A napokban hozott döntést az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a katalán elszakadás apropóján tartott regionális parlamenti ülésről. A Bíróság szerint a spanyol Alkotmánybíróság jogosan függesztette fel a szeparatista mozgalom által szervezett ülést.

2019. június 05. 16:23
null

76 katalán politikus fordult az EJEB-hez azért, mert még 2017 októberében a spanyol Alkotmánybíróság felfüggesztette az átaluk szervezett, Katalónia elszakadásáról szóló parlamenti ülést. Beszámolók szerint Carles Puigdemont katalán miniszterelnök akkor akarta bejelenteni az országrész függetlenedését az október 1-jén tartott népszavazásra hivatkozva. A bejelentés végül elmaradt, s a spanyol hatóságok több függetlenségpárti politikust őrizetbe vettek, sokan pedig elmenekültek az országból.

Ezzel párhuzamosan a katalán politikusok a véleménynyilvánítás szabadságának megsértésére hivatkozva a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A panaszosok úgy látták, hogy a spanyol hatóságok nem tartották tiszteletben a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat, s az ülés felfüggesztésével teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a referendum eredményét. Az EJEB nemrégiben meghozott döntéséből az derül ki, hogy a bírói szervezet elfogadhatatlannak találta a panaszokat, és az összes kérelmet elutasította. A bírói testület egyhangú ítélete szerint az Alkotmánybíróság jogos indokok alapján utasította a szeparatista célok mentén szervezkedő katalán politikusokat arra, hogy függesszék fel a regionális parlamenti ülést. Az alkotmánybírósági határozat ugyanis a közbiztonság és a közrend fenntartására irányult, valamint az állampolgárok jogait és szabadságát is védte a döntés.

Josep Borell külügyminiszter szerint mérföldkőnek számít az EJEB ítélete, mivel így végül pont kerül annak az ügynek a végére, miszerint a katalán politikusok szóláshoz és véleménynyilvánításhoz való joga folyamatosan sérül az államban. A 7 tagú Bíróság azt is jelezte, hogy a spanyol Alkotmánybíróság végzése a jogrend fenntartása érdekében szükséges volt, valamint egy demokratikus alapokon működő társadalomban fel sem merült volna, hogy az ország alkotmányát megsértve egy politikai csoport kimondta volna egy régió függetlenségét.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2019. június 05. 19:47
Az összes beképzelt nagyarcú bíró elmehet a csatába. Európában és főleg itthon, de most nem erről lesz szó. Most a katalánok nem azt kérdezték tőlük, hogy mit gondolnak az alkotmányos rendről általában, hanem azt, hogy mi tartozik bele a véleménynyilvánítás szabadságába. Kretének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik