Emberi Jogok Európai Bírósága: Jogellenes volt a katalán szervezkedés

2019. június 5. 16:23
A napokban hozott döntést az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a katalán elszakadás apropóján tartott regionális parlamenti ülésről. A Bíróság szerint a spanyol Alkotmánybíróság jogosan függesztette fel a szeparatista mozgalom által szervezett ülést.

76 katalán politikus fordult az EJEB-hez azért, mert még 2017 októberében a spanyol Alkotmánybíróság felfüggesztette az átaluk szervezett, Katalónia elszakadásáról szóló parlamenti ülést. Beszámolók szerint Carles Puigdemont katalán miniszterelnök akkor akarta bejelenteni az országrész függetlenedését az október 1-jén tartott népszavazásra hivatkozva. A bejelentés végül elmaradt, s a spanyol hatóságok több függetlenségpárti politikust őrizetbe vettek, sokan pedig elmenekültek az országból.

Ezzel párhuzamosan a katalán politikusok a véleménynyilvánítás szabadságának megsértésére hivatkozva a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A panaszosok úgy látták, hogy a spanyol hatóságok nem tartották tiszteletben a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat, s az ülés felfüggesztésével teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a referendum eredményét. Az EJEB nemrégiben meghozott döntéséből az derül ki, hogy a bírói szervezet elfogadhatatlannak találta a panaszokat, és az összes kérelmet elutasította. A bírói testület egyhangú ítélete szerint az Alkotmánybíróság jogos indokok alapján utasította a szeparatista célok mentén szervezkedő katalán politikusokat arra, hogy függesszék fel a regionális parlamenti ülést. Az alkotmánybírósági határozat ugyanis a közbiztonság és a közrend fenntartására irányult, valamint az állampolgárok jogait és szabadságát is védte a döntés.

Josep Borell külügyminiszter szerint mérföldkőnek számít az EJEB ítélete, mivel így végül pont kerül annak az ügynek a végére, miszerint a katalán politikusok szóláshoz és véleménynyilvánításhoz való joga folyamatosan sérül az államban. A 7 tagú Bíróság azt is jelezte, hogy a spanyol Alkotmánybíróság végzése a jogrend fenntartása érdekében szükséges volt, valamint egy demokratikus alapokon működő társadalomban fel sem merült volna, hogy az ország alkotmányát megsértve egy politikai csoport kimondta volna egy régió függetlenségét.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés