A cseh kormány jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását

2019. június 06. 15:15

A jogszabály módosításának értelmében büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban.

2019. június 06. 15:15
null

A cseh földművelésügyi miniszter kezdeményezésére a kormány jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, ezzel betiltva az azonos csomagolással rendelkező, ám eltérő minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban. Közel 50 millió cseh koronára (körülbelül 650 millió forint) bírságolja majd a jövőben a földművelésügyi minisztérium azokat az élelmiszergyártó cégeket, amelyek a cseh piacra rosszabb minőségű termékeket juttatnak ki, mint az EU-s piacra. A módosítási javaslat a Csehországban, illetve külföldön gyártott élelmiszerekre egyaránt vonatkozik.

A tárca hozzátette, hogy nem nézhetik tétlenül a kettős színvonal alkalmazását. A most elfogadott módosítás alapján kiszélesedik az Állami Élelmiszerellenőrzési Hivatal (SZPI) jogköre is, és a hatóságoknak több lehetőségük lesz megvizsgálni, jogos-e bizonyos termékek cseh gyártmányként történő megjelölése.

Miroslav Toman földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az ugyanolyan csomagolású termékek esetében joggal várható el az azonos minőségű összetevők felhasználása. A tárcavezető arra is rávilágított, hogy számos teszt elvégzése után kiderült, hogy a Csehországban értékesített élelmiszerek sok esetben sokkal alacsonyabb színvonalúak voltak, mint például a német vagy osztrák piacra szánt áruk.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik