Nanos közvélemény-kutató: A szavazók támogatnák a Facebook és a Netflix komolyabb szabályozását

2019. június 06. 08:30

A kanadai állampolgárok túlnyomó többsége szerint a nagy befolyással rendelkező közösségimédia-platformok gyengítik a demokráciát.

2019. június 06. 08:30
null

Kanada legmeghatározóbb közvélemény-kutató intézménye nemrég arról kérdezte az ország állampolgárait, hogy támogatnák-e a Facebook és az egyéb nagy közösségimédia-felületetek átláthatóbbá tételét. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezettek szerint a külföldi online média platformok veszélyt jelentenek a demokráciára, téves tartalmakat terjesztenek, illetve a kanadai kultúrára és a nemzet identitására sem gyakorolnak pozitív hatást.

Ennek fényében nem volt meglepő az az eredmény, amelynek értelmében a megkérdezettek 28 százaléka szerint gyengébb, valamint 31 százalékuk szerint némiképp gyengébb a kanadai demokrácia helyzete, mint 5 évvel ezelőtt. A válaszokból az is kiderült, hogy az állampolgárok támogatnák a kormányt abban, hogy komolyabb elszámoltathatóságra bírja a közösségi oldalakat. A megkérdezettek 83 százaléka szerint a Facebookot és más közösségi felületeket igenis felelősségre kell vonni az általuk publikált pontatlan, felkavaró, félrevezető vagy jogellenes tartalmak miatt.

A Netflix kapcsán leginkább arra panaszkodtak a válaszadók, hogy a film- és sorozatközvetítő cég nem védi megfelelő módon Kanada kultúráját és identitását. Ezzel szemben a közvélemény-kutatásban résztvevők 56 százaléka szerint a kanadai székhelyű Canadian Broadcasting Corporation (CBC) sokat tesz az ország demokratikus helyzetének megőrzéséért, fejlesztéséért. Ennek megfelelően a válaszadók közel 80 százaléka arra ösztönözné parlamenti képviselőjét, hogy támogassa a CBC költségvetésének növelését, a Netflix előrenyomulását pedig fékezze le különböző állami eszközökkel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik