A migrációs hátterű bűncselekmények a szövetségi bűnözés legnagyobb kategóriájává váltak

2019. június 7. 14:06
Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Államokban 2018-ban a bevándorláshoz köthető bűncselekmények száma jóval meghaladta a korábbi években legnagyobb bűnözési kategóriának számító droggal kapcsolatos jogsértések csoportját.

A szövetségi szinten felmerülő büntetőjogi eljárások 34,4 százaléka során tárgyaltak a bíróságok bevándorláshoz köthető bűncselekményeket az Egyesült Államokban. Ez közel 4,4 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest, mivel 2017 során csupán az összes eset 30 százalékát tették ki az efféle ügyek. A 23.883 darab ügy közel 96,3 százalékában hispán etnikumú volt a tettes, akiknek 92,7 százaléka volt férfi. Az ügyek 94,7 százalékában börtönbüntetést kaptak az elkövetők. 866 esetben pedig 21 év alatti vádlottat kellett meghallgatniuk a bíróságoknak.

Szövetségi szinten a második leggyakoribb bűncselekmény-kategóriába olyan tevékenységek tartoztak bele, mint a drogkereskedelem, droghasználat s mindegy egyéb kábítószerhez kapcsolható tevékenység. Ez a csoport az összes bűnügy mintegy 28,1 százalékát jelentette. A fegyveres bűncselekmények közel 10,8 százalékot, míg a csalás jellegű esetek 9,5 százalékot tettek ki. A tanulmány szerint a déli határszakaszon beáramló migránshullám miatt alakultak így 2018-ban a bűnelkövetési adatok. A jelentés azt is megemlíti, hogy a Fehér Ház előzetesen 4,5 milliárd dollár azonnali pénzügyi támogatást kért a Kongresszustól, végül azonban nem kapta meg a kért összeget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés