A washingtoni szövetségi bíróság zöld utat adott a határfal felépítéséhez

2019. június 10. 09:24

Donald Trump elnök fontos győzelmet aratott a washingtoni székhelyű szövetségi bíróság előtt a képviselőházi demokratákkal szemben. Trevor McFadden szövetségi bíró elutasította azt a demokrata kérelmet, miszerint a szükségállapot során végrehajtott költségvetési átcsoportosítások sértik a Kongresszus költségvetés feletti jogosítványait. A bíró indokolása szerint a Kongresszusnak a politika küzdőterén, nem pedig a bíróság előtt kell harcolnia az elnökkel.

2019. június 10. 09:24
null

A washingtoni székhelyű szövetségi bíróság nem adott helyt a képviselőházi demokraták azon kérelmének, amely Donald Trump elnököt megakadályozta volna a védelmi kiadások átcsoportosításában és a régóta ígért határzár finanszírozásában. Trevor McFadden szövetségi bíró döntésének indokolásában előadta, hogy a Kongresszusnak a rendelkezésére álló politikai eszköztárával, nem pedig a bíróság előtt kell megküzdenie az elnökkel.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy Donald Trump elnök még februárban szükségállapotot hirdetett annak érdekében, hogy a határfal megépítéséhez 2,5 milliárd dollárt elkülöníthessen a védelmi kiadások kábítószer-kereskedelem megelőzésére szánt alapjából, 3,6 milliárd dollárt pedig az építkezésekre szánt alapjából. Nancy Pelosi házelnök asszony és a képviselőházi demokraták azonban úgy érveltek, hogy a források átcsoportosítása sérti a Kongresszus intézményi önállóságát és a költségvetés feletti rendelkezési jogosítványait.

Bár ezzel a döntéssel fontos csatát nyert a Fehér Ház, önmagában ez még nem garantálja a határzár felépítését. Korábban ugyanis egy kaliforniai székhelyű szövetségi bíró ideiglenesen blokkolta bizonyos Pentagonalapok átcsoportosítását, ezzel megakadályozta 8,5 milliárd dollár felhasználását, amit az elnök szükségesnek tart a határfal felépítéséhez.

 

Az összefoglalót Sándor Lénárd készítette.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik