Nem lehet többé terroristának nevezni a terroristákat a BBC-nél

2019. június 12. 17:32

Nem használhatnák a „terrorista” jelzőt a jövőben a BBC tudósítói, amikor terrortámadásokról számolnak be, helyette más módon kell majd körülírniuk a merényleteket – értesült a Daily Mail hírportál.

2019. június 12. 17:32
null

A BBC kiszivárgott szerkesztőségi iránymutatása szerint az állami médiatársaság tudósítói a jövőben nem használhatnák a „terrorista” jelzőt, amikor terrortámadásokról számolnak be, kivéve, ha más személyektől idéznek. Ehelyett elsősorban a „militáns” vagy „dzsihadista” jelzőket használhatnák az adott támadásokra vonatkozó adatokkal kiegészítve (helyszín, időpont, elkövető személye, elkövetés módja). Ennek megfelelően például a 2017. májusi manchesteri terrortámadásra „manchesteri robbantásos támadásként” lehetne hivatkozni. Az iránymutatás június végén lép életbe.

A Daily Mail szerint a döntés jelentős ellenállást váltott ki a BBC tudósítói körében. Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint az a filozófia áll a tervezett tilalom mögött, hogy „aki az egyik ember szerint terrorista, az a másik ember számára szabadságharcos.” A BBC tehát ahelyett, hogy az egyes támadások jellemzői alapján mérlegelné a „terrorista” jelző indokoltságát és ezzel azt kockáztatná, hogy esetleg részrehajlónak tűnjön, a betiltással inkább az egész problémát kikerüli. A kiszivárogtatott iránymutatás nem keltett jelentős sajtóvisszhangot az Egyesült Királyságban. A Daily Mail által megkérdezett David Green, a Civitas kutatóintézet vezetője szerint a BBC közérdekű tájékoztatási kötelezettségét szegné meg, ha a szerkesztői iránymutatás a fenti tartalommal lépne életbe.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falitszisz
2019. június 13. 16:46
A háború a gazdagok terrorja, a terror a szegények háborúja.
kaltran
2019. június 13. 14:21
Van egy ötletem, mit is mondjanak a terroristára: Változtatásipari demokratikus civil szervezet bejelentett hivatalos adófizető munkavállalója, különféle ötletekkel, hogyan is kéne például viselkedni ha szúrós szemmel ránéznek valakire.
kisgul
2019. június 13. 14:21
És máris megszünnek a terrorista támadások!
Rugo
2019. június 13. 14:21
Pl. iszlamista hősöknek, Allah ajándékainak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik