Nem lehet többé terroristának nevezni a terroristákat a BBC-nél

2019. június 12. 17:32
Nem használhatnák a „terrorista” jelzőt a jövőben a BBC tudósítói, amikor terrortámadásokról számolnak be, helyette más módon kell majd körülírniuk a merényleteket – értesült a Daily Mail hírportál.

A BBC kiszivárgott szerkesztőségi iránymutatása szerint az állami médiatársaság tudósítói a jövőben nem használhatnák a „terrorista” jelzőt, amikor terrortámadásokról számolnak be, kivéve, ha más személyektől idéznek. Ehelyett elsősorban a „militáns” vagy „dzsihadista” jelzőket használhatnák az adott támadásokra vonatkozó adatokkal kiegészítve (helyszín, időpont, elkövető személye, elkövetés módja). Ennek megfelelően például a 2017. májusi manchesteri terrortámadásra „manchesteri robbantásos támadásként” lehetne hivatkozni. Az iránymutatás június végén lép életbe.

A Daily Mail szerint a döntés jelentős ellenállást váltott ki a BBC tudósítói körében. Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint az a filozófia áll a tervezett tilalom mögött, hogy „aki az egyik ember szerint terrorista, az a másik ember számára szabadságharcos.” A BBC tehát ahelyett, hogy az egyes támadások jellemzői alapján mérlegelné a „terrorista” jelző indokoltságát és ezzel azt kockáztatná, hogy esetleg részrehajlónak tűnjön, a betiltással inkább az egész problémát kikerüli. A kiszivárogtatott iránymutatás nem keltett jelentős sajtóvisszhangot az Egyesült Királyságban. A Daily Mail által megkérdezett David Green, a Civitas kutatóintézet vezetője szerint a BBC közérdekű tájékoztatási kötelezettségét szegné meg, ha a szerkesztői iránymutatás a fenti tartalommal lépne életbe.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Haha, a bibiszi, mint az elfogulatlan tájékoztatás etalonja. És még ezek a cenzúrázó gecik pofáznak arról, hogy nálunk nincs sajtószabadság.

Nem basszatok meg ez egy szar filozofia. A terroristz attol terrorista hogy szandekosan civileket, noket, gyerekeket gyilkol. A katonatol szabadsagharcostol stb nem a nezopont, hanem az kulonbozteri meg hogy utobbi ezt legalabb igyekszik kerulni (nyilvan teljesen elkerulni neki se mindig sikerul, de nem ez a celja)

A cigány sem szokik le a lopásról attól, hogy romának hívjuk.
Mire jó ez az egész színjáték? Kit akarnak megtéveszteni vele?
10 perc alatt átáll a fülünk az új kifejezésre!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés