Nem lehet többé terroristának nevezni a terroristákat a BBC-nél

2019. június 12. 17:32

Nem használhatnák a „terrorista” jelzőt a jövőben a BBC tudósítói, amikor terrortámadásokról számolnak be, helyette más módon kell majd körülírniuk a merényleteket – értesült a Daily Mail hírportál.

A BBC kiszivárgott szerkesztőségi iránymutatása szerint az állami médiatársaság tudósítói a jövőben nem használhatnák a „terrorista” jelzőt, amikor terrortámadásokról számolnak be, kivéve, ha más személyektől idéznek. Ehelyett elsősorban a „militáns” vagy „dzsihadista” jelzőket használhatnák az adott támadásokra vonatkozó adatokkal kiegészítve (helyszín, időpont, elkövető személye, elkövetés módja). Ennek megfelelően például a 2017. májusi manchesteri terrortámadásra „manchesteri robbantásos támadásként” lehetne hivatkozni. Az iránymutatás június végén lép életbe.

A Daily Mail szerint a döntés jelentős ellenállást váltott ki a BBC tudósítói körében. Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint az a filozófia áll a tervezett tilalom mögött, hogy „aki az egyik ember szerint terrorista, az a másik ember számára szabadságharcos.” A BBC tehát ahelyett, hogy az egyes támadások jellemzői alapján mérlegelné a „terrorista” jelző indokoltságát és ezzel azt kockáztatná, hogy esetleg részrehajlónak tűnjön, a betiltással inkább az egész problémát kikerüli. A kiszivárogtatott iránymutatás nem keltett jelentős sajtóvisszhangot az Egyesült Királyságban. A Daily Mail által megkérdezett David Green, a Civitas kutatóintézet vezetője szerint a BBC közérdekű tájékoztatási kötelezettségét szegné meg, ha a szerkesztői iránymutatás a fenti tartalommal lépne életbe.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/141622

Ajánljuk még a témában