Lett-orosz konfliktus az Európa Tanácsban

2019. július 2. 15:39
Felfüggesztheti részvételét az Európa tanács Parlamenti Közgyűlésében Lettország, ha Oroszország visszakapja szavazati jogát a testületben. Riga így próbál nyomást gyakorolni a nemzetközi szervezetre, amely június 25-én döntött úgy, hogy a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna annektálása miatt 2014-ben megvont szavazati jogot visszakaphatja Oroszország. Július 8-án szavaz a kérdésről a rigai törvényhozás.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) döntése lenne az első lépés, mely enyhítené Oroszország nemzetközi elszigeteltségét őt évvel azután, hogy a felfüggesztésről döntés született. A lettek szerint azonban ez egyáltalán nem lenne indokolt: „a szavazati jog helyreállításáról szóló döntés figyelmen kívül hagyja, hogy semmilyen érdemi változás nem történt Oroszországban az azóta eltelt időben” – idézi Rihards Kols parlamenti képviselőt az Euractiv.

A lett álláspont szerint a döntés azt mutatja, hogy a PACE számára sem prioritás a nemzetközi jog betartatása, hiszen ez az engedékenység csak felbátorítja Oroszországot az emberi jogok semmibe vételére, illetve agresszív külpolitikájának a folytatására. Egy ilyen lépés „komolyan rombolná az Európa Tanács tekintélyét” – áll a lett külügyministrérium Twitter-bejegyzésében.

Jól mutatja az orosz visszatéréssel szembeni lett ellenszenv mélységét, hogy még az amúgy Kreml-pártiként számon tartott, baloldali Harmónia is helytelenítette a lépést. Boriss Cilevičs, a párt egyik tagja úgy fogalmazott, hogy az orosz szavazati jog visszaállítása csakis Moszkvával szemben támasztott szigorú feltételekhez kötve történhetne meg.

A PACE munkájában való részvétel felfüggesztésével egyébként nem szűnne meg a lett tagság az Európa Tanácsban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés