A brit parlamentet is felfüggesztené Boris Johnson, ha kell

2019. július 8. 10:40
Korábban sosem látott forgatókönyvek is felmerülnek a Brexit-tárgyalások kapcsán. Az egyik legesélyesebb brit miniszterelnök-jelölt, a korábbi külügyminiszter, Boris Johnson akár a brit parlamentet is felfüggesztené, ha szükséges.

A most zajló, vezető európai uniós tisztségeket elosztó tárgyalások fényében kissé elhalványulni látszanak a Brexit-tárgyalások, pedig a britek továbbra sem birkóztak meg a kilépés okozta nehézségekkel. A kormányzó konzervatív párt épp lázasan keresi a tárgyalásokba belebukó, így távozó Theresa May utódját. A legesélyesebb jelöltnek talán a korábbi külügyér Boris Johnson tűnik, aki már korábban is extrém megnyilvánulásairól volt híres.


Parlament nélkül is megy?
Johnson eddig az egyetlen potens közszereplő, aki komolyan felvetette a „no-deal Brexit”, azaz a EU-ból történő rendezetlen távozás lehetőségét. A képet árnyalja, hogy Johnson sem tekinti a megállapodás nélküli távozást jó forgatókönyvnek, saját szavaival inkább tárgyalástechnikai okokból nem veti el ennek lehetőségét. A brit parlamenti többség azonban, amely korábban sorra utasította el Theresa May kompromisszumos javaslatait, nem feltétlenül ért egyet a miniszterelnök-aspiránssal, s ez a tényező bőven ad okot Johnsonnak a fejfájásra.
A probléma abban a máig erősen élő brit hagyományban rejlik, amely a parlament döntési elsőbbségét vallja lényegében minden kérdésben. A briteknél különösen komolyan veszik azt a tételt, hogy az ország szuverenitását a parlament gyakorolja, így lényegében nincs olyan politikai aktor, aki a parlament ellenében cselekedhetne. Emlékezetes, hogy a Brexit-népszavazás után a parlamentnek is meg kellett szavaznia a kilépést, hiszen a brit Alkotmánybíróság szerint – népszavazás ide vagy oda – csak a parlament dönthet ilyen kérdésekben.
A parlament azonban úgy tűnik, nem tud dönteni, ami korábban már May vesztét is okozta. May ugyanis úgy állapodott meg az EU27-ekkel a Brexit feltételeiről, hogy a megállapodás részleteire nem kapott felhatalmazást a parlamenttől, emiatt a brit képviselők rendre borították az asztalt, és nem szavazták meg a May-féle megállapodásokat. Bár May erre valamelyest felkészülhetett volna, vagy talán eleve más stratégiával kellett volna tárgyalnia, a képviselők sem nevezhetők kimondottan konstruktívnak.
Akármilyen elképzelés került is eddig a parlament elé, egyik forgatókönyv sem kapott többséget. Az pedig szinte borítékolható, hogy a no-deal Brexitnek sem lenne meg a szükséges támogatottsága a parlamentben, hiszen korábban már azt is leszavazták. Johnson szerint viszont romlanak az Egyesült Királyság tárgyalási pozíciói, ha a megállapodás nélküli távozás nem valódi alternatíva, ezért vetette fel a parlament feloszlatását.


Ketyeg az idő
A jelenlegi felállás szerint abban az esetben, ha az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak nem sikerül megállapodni október 31-ig a kilépés feltételeiről, a szigetország rendezetlen körülmények között hagyja el az Európai Uniót. Ezzel a kitétellel nyer értelmet Johnson felvetése a parlament munkájának felfüggesztéséről, hiszen hiába kellene a parlamentnek döntenie a no-deal Brexitről is, parlamenti munka híján a rendezetlen kilépés mégis opció marad, persze csak tárgyalástechnikai okokból – legalábbis Johnson szerint.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés