A litván médiahatóság javára döntött az EUB

2019. július 10. 10:04
Az Európai Unió Bírósága (EUB) igazat adott a litván médiahatóságnak, amiért az büntetéssel sújtott egy kereskedelmi TV-társaságot.

Az ügy érdekessége, hogy az érintett TV-adó, az NTV Mir Lithuania egy brit cég, a Baltic Media Alliance tulajdonában van, ennek ellenére jellemzően orosz nyelvű műsort szolgáltat a balti államban. A kifogásolt tartalom ráadásul egy másik államban gyártott műsor átvétele volt. Mint ismert, a Baltikumban jelentős orosz kisebbség él, így az NTV a teljes baltikumi orosz közönséget kiszolgálja.

A litván hatóság szerint az NTV egy bizonyos programja etnikai irányultságú gyűlöletbeszédet tartalmazott, ezért azt földfelszíni sugárzás keretében nem lehetett volna műsorra tűzni, és csak online formában, fizetős tartalomként terjeszthető.

A TV-adót üzemeltető cég szerint azonban az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó előírásai szerint a nemzeti hatóságok nem szólhatnak bele a más tagállamokban gyártott tartalmak újrasugárzásába. Az EUB viszont úgy látta, a litván hatóság döntése összhangban van az EU-s jogszabályokkal.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés