Nem hagyja kiiktatni magát a brit parlament

2019. július 21. 12:38
Elvi szinten utasította el a brit törvényhozás azt a hard Brexit körökben népszerű elképzelést, amely szerint októberben az új miniszterelnök a „no deal” kilépés véghezvitele érdekében kiiktathatná a parlamentet a kilépési folyamatból.

A közelmúltban merültek fel olyan elképzelések egyes brit konzervatív képviselők körében, miszerint a jövőbeli miniszterelnöknek a parlamenti ülésszak felfüggesztésével kellene megpróbálnia megállapodás nélkül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A most elfogadott módosító indítvány azonban – amely ugyan nincs kapcsolatban a Brexit folyamattal – biztosítja a Parlament ülésezését a szeptemberi és októberi időszakra is.

A felvetés alapja, hogy a Theresa May kormányfő által kötött megállapodásokat eddig sorozatosan leszavazta a brit parlament, de egyúttal a „no deal” Brexitet is elutasította. Boris Johnson volt külügyminiszter, a kormányfői szék legesélyesebb várományosa azonban továbbra sem zárja ki megállapodás nélküli kilépés lehetőségét. Ennek érdekében kész lenne akár a parlamenti ülésszak lezárását is kezdeményezni az uralkodónál, hogy a képviselők ne akadályozhassák meg az EU-ból való rendezetlen kilépést.

Ennek lehetőségét zárja ki az a törvénymódosítás, amelyet az alsóház csütörtök délután fogadott el. Az elfogadott indítvány szövege szerint akkor is sort kell keríteni a törvényhozás ülésezésére, ha az ülésszakot egyébként berekesztenék. A most elfogadott, egyébként Észak-Írországgal kapcsolatos törvényjavaslat nincs közvetlen kapcsolatban a Brexit folyamattal, azonban azt biztosítja, hogy a Brexit szempontjából fontos szeptemberi és októberi időszakban berekesztés ellenére is mindenképpen sor kerülhessen a Parlament ülésére.

A Konzervatív Párt megosztott a megállapodás nélküli Brexit kérdésében, ami a szavazás eredményéből is látszik. Az Alsóházban 315 képviselő szavazta meg a módosító indítványt, köztük 17 tory képviselő is igennel szavazott. A brit kormány tagjai közül többen tartózkodtak a szavazáskor, Philip Hammond pénzügyminiszter és Jeremy Hunt külügyminiszter - előzetes elemzői várakozásokkal szemben - nem vettek részt rajta. Sajid Javid belügyminiszter, Amber Rudd munkaügyi miniszter, illetve Boris Johnson is nemmel szavazott.

Az új miniszterelnök személyéről való végleges döntés a jövő héten várható. Az új miniszterelnök - aki a várakozások szerint Boris Johnson lesz - vélhetően figyelembe veszi majd a fenti szavazás eredményét a miniszterek kiválasztásánál. Johnson egyébként úgy nyilatkozott, hogy ha ő lesz az új miniszterelnök, Nagy-Britannia az október 31-i határnapon mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott megállapodás, akár nem
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés