Három év börtön is járhat az uniós jelképek megrongálásáért Németországban

2019. szeptember 25. 14:06
Törvénytervezetet fogadott el az európai jelképek büntetőjogi védelméről a német szövetségi parlament felsőháza, a Bundesrat. A Szászország által kezdeményezett tervezet értelmében az európai zászló és himnusz megsértése három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel lesz büntethető.

A pár napja elfogadott tervezetet Szászország nyújtotta be idén júniusban. Sebastian Gemkow (CDU) szász tartományi igazságügyi miniszter azt nyilatkozta a tervezet elfogadásáról, hogy az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok védelme az Európai Unió alapját képező alapértékek. „Nem engedhető meg, hogy az EU jelképeit megsértsék, amire egyre gyakrabban kerül sor.” – fogalmazott. Ahhoz, hogy a tervezet életbe lépjen, a szövetségi kormánynak jóvá kell hagynia, majd az alsóházának, a Bundestagnak is meg kell szavaznia.

A javaslat a hivatalos indokolás szerint egy hézagot kíván pótolni, hiszen a hatályos német büntető törvénykönyv jelenleg a nemzeti és a külföldi jelképek védelméről rendelkezik. Ezt egészítené ki a jelenlegi törvényjavaslat az európai jelképek védelmével. A tervezet alapján a tényállás akkor valósul meg, ha valaki nyilvános helyre kitett zászlót eltávolítja, megrongálja, használhatatlanná vagy felismerhetetlenné teszi. Védelemben részesíti továbbá az európai himnuszként emlegetett Beethoven Örömódát is.

A javaslat támogatói szerint „az objektív és legitim kritika megfogalmazásához való jog” továbbra is védelem alatt áll majd, azonban az uniós zászló „az önazonosság egyik zárkövét” jelképezi, amelyet Németország az egyik uniós alapító tagként „védelmezni kíván a megaláztatástól”. 

A javaslat kritikusai szerint ugyanakkor a tervezet az euroszkeptikus pártok előretörésére adott válaszként is értelmezhető a tavaszi Európai Parlamenti választások, majd a szeptemberi szászországi választások eredményei fényében. Szerintük a javaslat cenzúrát valósít meg és a véleménynyilvánítás szabadságát sérti.
 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy nálunk annak idején a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlóját kellett imádni.

Valamit félreértettél. Németországban is szabad a nemzeti zászlót, vagy a német nemzetet mocskolni. (nagyon is!)
Csak a zunijót tilos!

"A tervezet alapján a tényállás akkor valósul meg, ha valaki nyilvános helyre kitett zászlót eltávolítja,...... "

Hogy sajnálom szegény Angélát. Ezek szerint nagy büntetés vár rá! Még ki is dobta a fenébe, és az az utolsó, sokatmondó grimasz..... Nos, azért tényleg büntetés járna!

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés