Lecke a Habsburgoktól az Európai Unió külpolitikájának alakítására

2019. október 10. 14:44

Caroline de Gruyter
EUobserver
Az EU most a Habsburgokéhoz hasonló kihívásokkal néz szembe. Arra van szüksége, hogy megfelelő módon legyen képes eligazodni az egyre bonyolultabb geopolitikai környezetben és képes legyen stabilan létezni katonai fölény hiányában is.

„A Habsburgokat érintő legnagyobb probléma az idő volt: folyamatosan ellenségek vették körül a birodalmat, amelyekkel nem tudtak egy időben megbirkózni. A háború utáni nyugati szövetség bajba kerülésével az EU hasonló helyzetben van. Brüsszel vehetne pár leckét az öreg Habsburgoktól. Ők évszázadokon keresztül túléltek.”

„A Habsburgok megtanulták, hogyan bánjanak a rendelkezésükre álló, korlátozott eszköztárral. (…) A fő céljuk az volt, hogy időt nyerjenek. Késleltették, lehetőleg elkerülték a konfliktusokat – ez volt a stratégiájuk. (…) Az „evickélés” lett a fő irány. Ismerősen hangzik?”

„Amikor kitört egy konfliktus, ezeket gyakran a buffer zónákban vívták meg. Ez biztosította, hogy az uralkodó egyben és épségben tartsa a területeit, elkerülje a társadalmi mozgolódásokat, belső feszültségeket. A Habsburgok külpolitikai célja az volt, hogy a diplomáciába és a szomszédi viszonyokba fektessenek. (…)”

„Az EU most a Habsburgokéhoz hasonló kihívásokkal néz szembe. Arra van szüksége, hogy megfelelő módon legyen képes eligazodni az egyre bonyolultabb geopolitikai környezetben és képes legyen stabilan létezni katonai fölény hiányában is.”

A teljes írás itt olvasható. 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés