Az Európai Parlament leszavazta a földközi-tengeri mentések erősítéséről szóló állásfoglalás-tervezetet

2019. október 25. 15:39
Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön elutasította a földközi-tengeri kutatási és mentési műveletek fokozásáról szóló állásfoglalás tervezetet, amely többek között legális migrációs útvonalak létrehozását javasolta volna a Földközi-tengeren zajló migrációs krízis megoldására.

Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) hétfőn fogadta az állásfoglalás tervezetet, amely a Földközi-tengeren zajló mentési műveletek megerősítésére tett javaslatot, és arra hívta fel a tagállamokat, hogy a civil szervezetekkel együttműködve erősítsék a tengeri mentéseket, illetve a legális migrációs útvonalak létrehozása mellett a tengeri útvonalakon keresztül érkezők Európán belüli szétosztását javasolta. A tervezet tartalmáról itt írtunk bővebben.

Az állásfoglalás-tervezet ezt követően az Európai Parlament plenáris ülése elé került, ahol végül két szavazattal, 288 igen, 290 nem és 36 tartózkodás mellett elutasításra került.  Az Európai Néppárt, az Európai Konzervatívok és Reformisták, illetve az Identitás és Demokrácia képviselői nemmel szavaztak, illetve a Renew néhány képviselője is az elutasítást választotta. Az igennel szavazók zömét a Szocialisták és Demokraták frakciója, illetve a Zöldek, a Renew, illetve az Egységes Európai Baloldal képviselői tették ki. Az olasz 5 Csillag Mozgalom képviselői tartózkodtak a szavazás során.

A szavazás eredménye jelentős megosztottságot mutat: még az egyes képviselőcsoportokon belül sem mutatkozik egység a Földközi-tengeren uralkodó válság, tágabb értelemben a teljes migrációs válság kezelését illetően. Az Európai Unió évek óta próbálkozik az európai menekültügyi rendszer megújításával, illetve az illegális migráció kezelésével, azonban a javasolt intézkedések az intézményi, illetve nemzeti szintű megosztottság miatt rendre kudarcba fulladnak. 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés