Védőoltásra kötelező szabályozást támadnak oltásellenes anyukák egy kanadai tartományban

2019. október 29. 15:07
Öt anyuka fogott össze azért, hogy a kanadai Ontario tartomány kötelező védőoltásokkal kapcsolatos szabályozását támadják meg bíróság előtt. Állításuk szerint az oltások beadására kötelező törvény alkotmányos jogokat sért.

A Kanada délkeleti részén fekvő Ontario tartomány a gyermekek védelme érdekében szigorú védőoltásokkal kapcsolatos szabályokkal rendelkezik, amelyek szűk kivételekkel kötelezik a szülőket a védőoltások beadatására a gyermekeik számára. 

Öt anyuka és a Vaccine Choice Canada nevű civil szervezet szerint az ontarioi szabályozás sérti többek között a lelkiismereti- és vallásszabadságot, illetve az egyén szabadsághoz és biztonsághoz való jogát. 

A szabályozás indoka, hogy az utóbbi években számos olyan rettegett betegség – mint például a kanyaró vagy a szamárköhögés – ütötte fel a fejét, amelyek egyébként védőoltásokkal megelőzhetők, és amelyek terjedésének hátterében vélhetően az oltásellenesség áll. Jelenleg így Ontario és New Brunswick tartományokban van hatályban olyan szabályozás, amely védőoltásokról szóló igazolást követel meg az iskolai beiratkozáshoz, illetve részvételhez.  

Eltanácsolhatók a gyerekek az iskolából, ha nem kapták meg az oltásokat

A pontos ontarioi szabályok alapján a szülők kötelessége, hogy a gyermekeiket beoltassák meghatározott betegségek ellen, kivéve, ha orvosi okokból felmentést kapnak e kötelezettség alól.

A szülők abban az esetben is felmentésben részesülhetnek, ha aláírnak egy nyilatkozatot, amely alapján a lelkiismeretük, illetve vallásuk alapján nem kötelezhetők a védőoltás gyermekeik részére történő beadására. 2017-től ez utóbbi esetben azonban először részt kell venniük egy oltásokról szóló tájékoztató előadáson. 

A törvény alapján azok a gyermekek, akiknek a szülei nem tesznek eleget a törvényi követelményeknek, egy egészségügyi hivatalnok által hozott határozat alapján az iskolából eltanácsolhatók.

Az egészségügyért felelős miniszter, Christine Elliott úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a kormány elkötelezett egy erős és hatékony védőoltási rendszer mellet. „Az Egészségügyi Minisztérium folyamatosan értékeli a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékokat az oltásokkal kapcsolatos felfogás javítására, a járványok kitörésének megakadályozására és annak érdekében, hogy az ontarioi lakosok a lehető legjobb egészségnek örvendjenek.” – emelték ki egy emailben. Hozzátették, hogy további információval nem szolgálhatnak, mivel az ügy jelenleg bíróság előtt van. 

Az anyukák szerint a törvény sérti a jogaikat

Az anyukák között olyan nők vannak, akik megtagadták az oltás beadatását a gyermekeik számára, így állításuk szerint a gyerekeket eltanácsolták az iskolából. 

Az egyik anyuka azt állítja, hogy az ötből két gyermekénél heves reakciókat váltott ki a vakcina, azért a többi gyermekénél megtagadta azok beadatását. Egy másik anyuka elmondása szerint pedig megtagadták a gyermeke beiratkozását az iskolába, mert nem volt hajlandó aláírni a lelkiismeretről és vallásról szóló nyilatkozatot. 

A csoport keresetlevelében azt állítja, hogy a nyilatkozat aláírására való kötelezés kényszernek minősül és sérti a jogaikat azzal, hogy „potenciális büntetőjogi felelősséggel fenyeget”. A dokumentum azon részét kifejezetten aggályosnak tartják, amelyik felsorolja azokat a veszélyeket, amelyek az oltások elmulasztása esetén fenyegetnek, illetve amelyik azt állítja, hogy a dokumentum aláírásával a szülő azt vállalja, hogy kockára teszi a gyermek egészségét, akár életét. 

Továbbá, a tájékoztató előadásokon való részvételi kötelezettség szerintük „egyoldalú, elfogult képet ad az oltásokról, kihagyva azok kockázatait, ezáltal nem teszik lehetővé a tájékozott beleegyezést és a választást”. Szerintük az iskolákban nincs megfelelő tájékoztatás az oltások veszélyeivel kapcsolatban.

Érvelésük szerint ráadásul az iskolai beiratkozás megtagadása vagy az eltanácsolás sérti a gyermekek oktatáshoz való jogát. 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában