Uniós jogba ütközik az Északi Áramlat 2?

2019. november 11. 18:32
Visszautasította a jogi kiskapuról szóló vádat a német szövetségi gazdasági minisztérium az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése kapcsán. „Teljes badarságnak” nevezte a tárca egyik tisztviselője azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a vonatkozó új német jogszabály az uniós jog szempontjából kivételként kezelné az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezeték üzemeltetését.

A szóban forgó új német jogszabály annak a májusban hatályba lépett uniós irányelvnek a tagállami átültetése, amely megtiltja a gáztermelőknek, hogy saját maguk üzemeltessék a szállításhoz szükséges vezetéket is. A tagállamoknak 2020. február 20-ig kell átültetniük nemzeti jogrendjükbe az új irányelvet.

Mivel az uniós jogszabály a harmadik országban működő vállalatokra is érvényes abban az esetben, ha az EU-ba szállítják az általuk kitermelt gázt, az Északi Áramlat 2 mögött álló orosz Gazpromot is érinti. A direktíva ugyan kivételt tesz azokkal a vezetékekkel, amelyek 2019. május 23. előtt elkészültek már, az északi Áramlat azonban nem tartozik ebbe a kategóriába, mivel az építésben bekövetkezett késedelem miatt csak 2019 végére várható a munkálatok befejezése. 

A Bloomberg értesülései szerint a berlini szövetségi kormány azon dolgozik, hogy a vezeték „elkészültségének” meghatározást módosítják az uniós jogszabály adaptációjakor, így teremtve meg a lehetőséget az Északi Áramlat 2 kivételként kezeléséhez. A német törvényhozás, a Bundestag gazdasági szakbizottsága e hét csütörtökre halasztotta el a törvénytervezetről szóló szavazást.

„Úgy fogalmaznék, hogy igen kevéssé valószínű egy kivételező döntés az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban” – szögezte le Stefan Rolle, a gazdasági minisztérium gáz- és olajügyekért felelős referatúravezetője. 
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés