Az izraeli termékek megjelöléséről szóló bírósági ítélet a fogyasztók kezében hagyja a döntést

2019. november 12. 17:19

Petra De Sutter
EUobserver
A mai ítélet kiemeli azt a sokszor ellentétes, ha nem súlyosan ellentmondásos hozzáállást, amely az EU-t jellemzi az egyes megszállt területekkel kapcsolatos kereskedelemben.

„..az uniós bíróság az etikus döntés jogát megint az európai fogyasztó kezébe helyezi, és arra figyelmeztet, hogy a mindennapi vásárlásaink lehet, hogy számottevő és előre nem látható geopolitikai hatással bírnak, különös tekintettel a megszállt területek és tragikus konfliktusok sújtotta területek esetében.

E tekintetben a mai ítélet kiemeli azt a sokszor ellentétes, ha nem súlyosan ellentmondásos hozzáállást, amely az EU-t jellemzi az egyes megszállt területekkel kapcsolatos kereskedelemben.

Például, szankciókat és súlyos megszorításokat léptetett életbe Oroszország ellen a Krím helyzet miatt, ahonnan jelenleg nem lehet termékeket importálni a terület 2014-es illegális elfoglalása és elcsatolása óta.

Ezzel ellentétben, az EU a Rabattal kötött, mezőgazdasági és halászati témájú bilaterális egyezmények hatálya alá vette a Nyugat-Szahara egyes olyan területeit, melyeket Marokkó illegálisan foglalt el, ahonnan így termékek áramolhatnak be az uniós piacra, marokkói termékként megjelölve és azokkal azonosítva.

Itt az idő, hogy levonjuk a megfelelő tanulságokat a mai ítéletből, illetve biztosítsuk a konzisztens és törvényes hozzáállást az uniós kereskedelmi szabályainkban ezekben az esetekben. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés