Egyoldalúan diszkriminálná a férfi-egyleteket egy német törvénytervezet

2019. november 12. 17:52
Jogászok, illetve az uniópártok (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) is kritikát fogalmazott meg Olaf Scholz (SPD) német szövetségi pénzügyminiszter azon javaslatát illetően, miszerint meg kellene vonni a közhasznú jogállást az olyan egyesületektől, melyek nem vesznek fel női tagokat. Scholz tervének kivitelezhetőségét illetően a fő aggály, hogy nem teljesül vele kapcsolatban az egyenlő bánásmód elve, hiszen csak férfiegyesületeket említ.

A szociáldemokrata politikus javaslata értelmében, hogy az érintettektől valamennyi adókedvezményt megvonnának: többek között az adományozási igazolásokat (ezzel kvázi nem hagyhatnának jóvá saját részükre érkező adományokat, aminek az adományozóra nézve is adócsökkentő hatása van), a társasági-, telek-, örökösödési- és iparűzési adómentességet, valamint az ÁFA-kedvezményt.

Összesen közel 600 ezer egyesület működik Németország-szerte, a baloldali politikus javaslata pedig országszerte több százat érintene, többek között lövészegyesületeket, sportklubokat, amelyeknek csak férfiakat vesznek fel tagjaik közé. 

A kezdeményezés előzménye egy, a Szövetségi Pénzügyi Bíróság (Bundesfinanzhof=BFH) által 2017 májusában hozott döntés, amely megvonta egy szabadkőműves páholy közhasznúsági státuszát, mivel az megalapozatlanul zárt ki nőket a tagságból. A bíró döntését azzal indokolta, hogy az olyan egyesületek, melyek szembemennek Németország szabad demokratikus rendjével vagy az alkotmányosan garantált szabadságjogokkal, nem lehetnek közhasznúak. 
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés