Hamarosan az új Európai Bizottság elé kerülhet a Minority SafePack

2019. november 19. 16:35
Az új Európai Bizottság tervezett megalakulását követően, december 3-án nyújthatják be a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét célzó csomagot. A kezdeményezés javaslatokat tartalmaz többek között a nyelvi és kulturális sokszínűség védelmére, a kohéziós politika kisebbségek érdekében történő alakítására és az anyanyelvnek megfelelő audiovizuális szolgáltatások elérésének biztosítására.

Hosszan tartó jogi procedúra, majd sikeres aláírásgyűjtés után 2019. december 3-án, közvetlenül az új Európai Bizottság megalakulását követően benyújtásra kerülhet a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés. 

A megfelelő időpontot várták

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, ugyan az aláírásgyűjtés már 2018-ban sikerrel zárult, és az aláírások hitelesítése is megtörtént, a kezdeményezők mostanáig kivártak a kezdeményezés benyújtásával.

Ennek hátterében stratégiai megfontolások húzódtak: a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság korábban elutasítóan állt a javaslatcsomaghoz, ezért a kezdeményezők mindenképpen meg szerették volna várni az új Bizottság megalakulását. 
Fontos, hogy javaslatcsomag nem kötelezi a Bizottságot, a sikeres aláírásgyűjtés ellenére a testület megfontolhatja, hogy – ha egyáltalán él jogalkotási javaslattal - mely intézkedések tekintetében terjeszt elő végül jogalkotási javaslatot, és melyek tekintetében dönt más intézkedések megtétele mellett. Mindenképpen foglalkoznia kell azonban az üggyel és indokokkal ellátott választ kell adnia. A Bizottság hozzáállása a kérdéshez döntő jelentőségű a végeredmény tekintetében, tehát a benyújtás időpillanata ebből a szempontból nem elhanyagolható fontossággal bír. 

A csomag hét fontos javaslatot tartalmaz

A Minority SafePack kezdeményezés különböző javaslatokból áll, amelyek célja az Európában élő nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme. A javaslatcsomag fontosságát mutatja, hogy az Európai Unió polgárainak körülbelül 8 százaléka tartozik nemzeti kisebbséghez, 10 százaléka pedig regionális vagy kisebbségi nyelvet beszél. 

A csomagban szerepel többek között egy olyan Tanácsi ajánlás elfogadására tett javaslat, amely különböző intézkedések megtételére hív fel a nyelvi sokféleség védelme érdekében, lehetővé téve az adott nyelven elérhető oktatást, tanulás lehetőségét, illetve a kisebbségi nyelv alkalmazását a bíróságok, közigazgatási szervek előtt. Tartalmaz továbbá a támogatási rendszer átgondolására javasolt intézkedést is, illetve tagállami hatáskörben javasolja ratifikálni és betartani a nemzeti kisebbségek védelméről szóló egyezményt és a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartáját.

A javaslatok között szerepel egy Nyelvi Sokféleség Központ létrehozása is, amelynek lényege, hogy a kihalással fenyegetett nyelvek védelme érdekében érdekképviseleti tevékenységet lásson el. A csomagban szerepel továbbá egy olyan javaslat, amely a kohéziós politika kisebbségek érdekében történő alakítását tartalmazza. Módosítani kívánja továbbá a Horizon Europe 2020 program célkitűzéseit a kisebbségek védelme érdekében. 

A csomag másik pontja az audiovizuális és egyéb tartalmakhoz való hozzáférés tekintetében biztosítani kívánja az anyanyelven történő elérés biztosítását annak érdekében, hogy minden nemzeti kisebbség hozzáférjen az anyanyelvének megfelelő televíziós, rádiós műsorokhoz.

Az állami támogatások tekintetében is kedvezményt kíván biztosítani a javaslatcsomag, ugyanis csoportmentesség biztosítása keretében a Bizottság irányába történő bejelentési kötelezettség alól adna felmentést nyelvi sokszínűség előmozdítását támogató tevékenységek esetében. 

 

A Minority SafePack kezdeményezésről további információk a kezdeményezés honlapján elérhetők. 
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés