Az európai értékek védelmének alapvetései

2019. november 25. 15:49

Armin von Bogdandy
Verfassungsblog
Sok ember számára az európai intézmények távolinak és idegennek tűnnek. Ha ezek az intézmények arra ösztönzik, vagy akár meg is próbálják kényszeríteni a demokratikusan megválasztott kormányokat a fontos politikai projektek felülvizsgálatára az európai értékek felhívásával, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elutasítják őket, mint önálló, önkényes és illegitim szereplőket.

Egy demokratikusan megválasztott kormány kényszerítése robbanásveszélyes konfliktusokat eredményezhet

„2007-ben a Szerződés alkotói az Európai Unióról szóló szerződés korábbi alapelveit európai alapértéknek tekintették. Ezt követően az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok védelme túllépett a „pusztán” jogi ügyletek területén. Széles körűen megosztott és mélyen gyökerező normatív iránymutatásokként fogalmazták meg őket, és határozták meg ezáltal a közös európai lét valódi alapjait. Valószínűleg ezzel a lépéssel kívánták feltárni a legitimitás és a stabilitás új forrásait.”

„Ma azonban ez a felfogás vezet a mély válságfelfogáshoz: amikor az alapértékek gyengének vagy ellentmondásosnak tűnnek, a teljes európai lét összeomlik. Az értékek uniója ugyanolyan kockázatos és bonyolult, mint a pénz uniója.”

 „Egyes erőteljes érvek óvatosságra intenek. Ezen érvek egyike a belföldi demokrácia és a nemzeti identitás tiszteletben tartását követeli meg. További érvényes érv az, hogy ne sértsük meg az Uniót. Bármely kísérlet arra, hogy egy választott kormányt egy közös alkotmány alapján kényszerítsenek, könnyen robbanásveszélyes konfliktusokat eredményezhet, csak tekintsük Spanyolországot. Lehetségesnek tűnik, hogy az értékek európai védelme kudarcot vall, amely tartós károkat okozhat az Európai Unió hatalmában, és megmutathatja a közös európai lét alapjainak törékenységét.”

 „Mindent figyelembe véve olyan jogi mechanizmusokat kell kialakítani, amelyek megerősítik a legitimitást anélkül, hogy az európai fellépés hatékonyságát rontanák. Ez vonatkozik minden olyan eszközre, amelyet fel lehet használni az európai értékek védelmére.”

„Sok ember számára az európai intézmények távolinak és idegennek tűnnek. Ha ezek az intézmények arra ösztönzik, vagy akár meg is próbálják kényszeríteni a demokratikusan megválasztott kormányokat a fontos politikai projektek felülvizsgálatára az európai értékek felhívásával, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elutasítják őket, mint önálló, önkényes és illegitim szereplőket. Az európai értékek hiteles védelme érdekében minden intézménynek tisztességes eljárásokban kell megmutatnia a nagy európai közönség számára, hogy az értékek miért szükségesek, miért sértették meg őket, mit kell tenni vagy, hogy ez az intézmény miért nem rombolja éppen az európai sokféleséget.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés