Justice Ginsburg: A „liberális oroszlán”, amelyre most szükségünk van

2019. november 28. 17:08

Brenda Feigen
Nehéz elképzelnem a Legfelsőbb Bíróságot Ginsburg nélkül.

„1972-ben az ACLU (American Civil Liberties Union) felkért, hogy vezessem a nők jogairól szóló projektet Ruth Bader Ginsburg akkori professzorral. Mikor megkezdtük a közös munkát, megdöbbentett az a fáradhatatlan elkötelezettsége, hogy a bíróságokon harcoljon a nők egyenlőségéért.”

„Mikor közösen New York-felé repültünk, azt mondtam neki, biztos vagyok benne, hogy kinevezik a Legfelsőbb Bíróságba. Kinevezték – igaz 20 évvel később. Most, mint a Legfelsőbb Bíróság törvényszéki bírója kijelentette, hogy még legalább öt évig a bíróságon marad. Ismerem Ginsburg bírót. Azt mondta nekem, hogy addig nem vonul nyugdíjba, amíg képes a munkavégzésre. És még mai napig is dolgozik - ráadásul nagyon jól.”

„Karrierje során végig motiválta az a meggyőződés, hogy az egyik embercsoport egyenlő jogának megtagadása az összes többi csoport tagjait is érinti. Arra ösztönözte az ACLU-t, hogy tárjon fel olyan eseteket, amelyek rámutattak a férfiak közötti nemi diszkriminációra, mivel azok a nőket is mindig negatívan érintettek. Gingsburg szavaival élve, ez mindig is egy kétélű kard volt.”

„Nehéz elképzelnem a Legfelsőbb Bíróságot Ginsburg nélkül. Nemcsak az egyenlő védelem iránti szenvedélye, hanem a gondos nyelvhasználata is elősegíti az átláthatóságot. (…) Ráadásul, amennyire csak lehetséges, konszenzusra törekszik kollégái között, amely olyan vezetővé teszi, akivel a bírók megállapodásra kívánnak jutni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés