Nem veszünk tudomást a természetről

2019. december 6. 16:56

Theodore Dalrymple
Az újdonsült Prométeuszok azzal kecsegtetnek, hogy nem kell elfogadnunk azokat a határokat, amelyeket a természet ránk ró.

„A Medical Ethics Journal-ben nemrég jelent meg egy tanulmány 'Transznők az élsportban: tudományos és etikai problémák' címmel. A számítógépem, amely vörössel húzza alá a félregépelt szavaimat, nem húzta alá a ’transznő’ kifejezést, így gondolom az már az angol nyelv szerves részévé vált. Persze az angol nyelv egész megengedő az új szavakat illetően. A probléma akkor kezdődik, amikor eredeti nemük szerinti férfiak nőként indulva nőkkel versenyeznek a versenysportban.”

(…)

„Egyre inkább azt hisszük, hogy létezésünk során úgy válogathatunk a végtelen lehetőségek közül, mintha egy szupermarket polcairól szemezgetnénk. Elfelejtjük, hogy korlátjaink messze nem végtelenek; például a nyelvünk szerkezete kizár bizonyos szófordulatok használatát, noha egyébként szinte mindent képesek vagyunk kifejezni. Persze ezek a korlátok hatással vannak a személyes szabadságunkra, de enélkül képtelenek lennénk magunkat megértetni másokkal.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés