Veszélyeztetheti a gyónási titkot egy új uniós jogszabály

2019. december 10. 16:49
A papi, orvosi és ügyvédi titoktartást is veszélyeztetheti egy új uniós jogszabálytervezet, amely büntetőügyekben feldolgozott személyes adatok kezeléséről szól.

November közepén került az új Európai Parlament elé a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés keretében feldolgozott elektronikus adatokról szóló új uniós jogszabály tervezete. A Birgit Sippel szocialista EP-képviselő által bemutatott javaslat célja az lenne, hogy megkönnyítse a bűnüldöző szervek dolgát, ha a nyomozás során külföldi tulajdonú internetes szolgáltatók által tárolt adatokhoz kívánnak hozzáférni. Ez lenne az első tényleges, uniós szabályozás által biztosított büntetőjogi eszköz a hatóságok kezében. Miközben az uniós belügyminiszterek már 2018 decemberében zöld utat adtak a javaslatnak, az EP tárgyalja az ügyet.

Több egyházi vezető jelezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság által eredetileg készített javaslat nem biztosít különleges védelmet olyan titoktartásra kötelezett hivatások számára, mint a lelkészi, az ügyvédi vagy az orvosi. Napjainkban már az egyházi lelkigondozás is jelentős részben elektronikus formában, online kommunikáció útkán történik, így az ott elhangzottak is az érintett internetes szolgáltatók szervereire kerülnek. Ez ugyanúgy érintheti a gyónási titkot a katolikus egyház esetében, mint az egyéb lelkigondozói kommunikációt a protestáns felekezeteknél.

A javaslatot jegyző Sippel indokoltnak nevezte az aggályokat, és néhány héten várható szakbizottsági szavazás előtt igyekeznek beépíteni az erre vonatkozó módosításokat. A cél az, hogy az új uniós rendelet ne írhassa felül az egyes tagállamok által saját polgáraiknak garantált alapjogokat.

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szomorú, de sajnos igaz. A Lajtától nyugatra már csak a tradicionalista katolikusok és legöregebb parasztnénik járnak gyónni, a többiek lazán áldoznak gyónás nélkül is (maguk a papok adják alájuk a lovat). Gyártsanak azonban bármilyen jogszabályt, egy igazi pap úgysem lesz hajlandó elárulni a gyónási titkot, az azt eláruló "pap" meg úgysem ér sz*rt sem, érte nem kár, ott kell hagyni a gyónási "titoktartásával" a p*csába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés