Teljesítették céljukat a nemzetállamok?

2020. január 9. 18:02

Alexander Görlach
Valóban a nemzetállam az egyetlen lehetséges konstrukció az emberek egybefogására? A globalizációval az egyik, és a szeparatizmussal a másik oldalon két irányból is nyomás nehezedik a nemzetekre.

"Képmutatással vádolta a nyugati országokat Kína, mivel szerinte a nyugati demokráciák egyik oldalon elítélik a Hongkonggal szembeni fellépést, másrészt viszont keményen ellenállnak a katalán függetlenségi mozgalomnak. Peking nem érti, hogy az európai országok miért támogatják Spanyolországot, és ezzel párhuzamosan miért tagadják meg ezt Kínától. Hiszen végtére is ország a nemzetállam egységét védi illegálisan leszakadni próbáló szeparatistákkal szemben. 

Ennek a megválaszolása óhatatlanul egy még alapvetőbb kérdéshez vezet: mi alkot ténylegesen egy nemzetet? A közös nyelv, történelem és földrajz mint a nemzettudat alkotóelemeit képezik. De ezen túl ott van még szerintem annak a kérdése is, hogy hogyan tudja valaki egy nemzet tagjának érezni magát.”

„Valóban megfigyelhető egy élénk vita napjainkban a nemzetállam jelentőségéről. Minden, ami kapcsolatban van a globalizációs és a digitalizáció hangzatos jelszavaival, azt a benyomást kelti, hogy a nemzetállam keveset képes hozzátenni a fejlődéshez, legalábbis jelenlegi formájában.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés