Könyvajánló: A szabadság ára az örök éberség

2020. január 13. 12:34
A progresszivizmus térhódítása rövid évtizedek leforgása alatt korábban szélsőségesnek számító nézeteket emelt normává Amerikában – állapítja meg új könyvében a New York-i King’s College kutatója. Mark W. Smith szerint ebben kulcsszerepet játszanak a nagy digitális platformok és IT-cégek, amelyek rendkívül hatékonyan akadályozzák a konzervatív vélemények megjelenítését.

Smith könyvének, a „First they come for the gun owners”, vagyis magyarul „Elsőként azokért jönnek, akik fegyvert viselnek” címválasztása beszédes. Az ügyvédként és a new york-i King’s College kutatójaként dolgozó szerző a könyv címében Martin Niemöller, tiszteletben álló német lutheránus lelkész második világháborút követően elhíresült szavaira utal. A német totalitárius elnyomórendszerrel eleinte szimpatizáló, azonban később annak szókimondó kritikusává vált lelkész fogalmazott egykoron úgy, hogy ő maga senkiért sem állt ki, akiért jöttek, és mire ő maga sorra került, már senki sem maradt, aki érte kiállt volna.

Mark W. Smith könyvében feleleveníti, hogy a progresszív felfogás Amerikában pár évtized leforgása alatt hogyan vívott háborút és hogyan emelte egymás után normává a korábban szélsőségesnek számító álláspontokat. Ennek megfelelően

leírja, hogyan vált joggá a tetszés szerinti abortusz, az illegális bevándorlás és a nyílt határok elve vagy a transzneműség.

A könyv álláspontja szerint a progresszivizmus egyetlen kérdésben nem tudott maradéktalan győzelmet aratni, ez pedig az amerikaiak szabadságát és függetlenségét is szimbolizáló fegyverviselést biztosító alkotmányos jog.

A szerző elbeszéléséből megismerhető, miként forrt egybe az amerikaiak történelmi hagyománya és szabadságszeretete a fegyverviselés jogként történő elismerésével, valamint az amerikai alkotmányban történő rögzítésével. Ez a szilárd hagyomány bár keményen ellenáll és elejét veszi az alkotmány formális módosítására irányuló mindenfajta politikai törekvésnek, a progresszívek mégis egy tucatnyi különböző eszközt bevetnek ennek a hagyománynak az erodálása, végső soron pedig az amerikaiak lefegyverzése és identitásuktól való megfosztása érdekében.

Ennek fényében a könyv

sorra veszi a baloldal által alkalmazott azon akadályozó stratégiákat, amelyek révén az alkotmány formális módosítása nélkül üresítik ki a jog tényleges gyakorlását.

Így például a fegyverviselést ugyan nem tudják megtiltani, de a fegyvert árusító új üzletek megnyitását már igen. Adókat vetnek ki a lőfegyverre és lőszerre, drága biztosítás megvásárlását követelik meg, vagy egyszerűen csak korlátozzák azon pénzügyi szolgáltatásokat, amelyekkel lőfegyverek vásárolhatók. A sok más egyéb korlátozó módszer mellett a szerző megemlíti, hogy a fegyverviselés jogának kiüresítése érdekében a progresszívek nem rettenek meg az általuk egyébként piedesztálra emelt véleménynyilvánítás szabadságának a feláldozásától sem.

A könyv tanulságos részekben mutatja be, hogy a progresszív oldal hogyan állítja saját érdekeinek és törekvéseinek szolgálatába a digitális platformokat és a nagy technológiai vállalatokat.

Okfejtése szerint ezek a magánkézen lévő vállalatok semleges fórumnak tüntetik fel magukat annak érdekében, hogy a tartalomszolgáltatókkal szemben elszigetelődhessenek a becsületsértés miatt indított perektől. Ugyanakkor mégis egyre inkább kiadói és szerkesztői gúnyát öltve cenzúrázzák az általuk fenntartott platformokon megjelenített és megjeleníthető tartalmakat. Ezt felhasználva a progresszívek sikerrel hallgattatják el a fegyverviselés mellett kiálló szervezeteket és személyeket ezeken a platformokon. Mark W. Smith számos konkrét példán keresztül igazolja, hogy a jelenkor online fórumait ellenőrzésük alatt tartó nagy technológiai vállalatok hogyan marginalizálják, illetve tiltják meg a közéleti kérdések konzervatív felfogásának megjelenítését. A nagy technológiai vállalatok ezzel nemcsak elfogultakká válnak egy politikai eszmerendszerrel szemben, hanem aláássák azt az amerikai tradíciót és alkotmányos identitást, amely kitüntetett szerepet szán a véleménynyilvánítás szabadságának. E cégek a „Jó Cenzor” szerepében tündökölve apró és csendes, ámde biztos lépésekkel erodálják az amerikai alkotmányos hagyományokat. A szerző ennek egyetlen fő ellenszerét látja: az örök éberséget a szabadság megőrzéséért.

Mark W. Smith: First they come for the gun owners. Post Hill Press, New York-Nashville, 2019.

A könyvajánló Sándor Lénárd írása

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés