Botrányosan zajlott a horvát miniszterek meghallgatása az Európai Parlamentben

2020. január 28. 10:22
Vállalhatatlan hangnemben oktatták ki az Európai Parlament LIBE bizottságának baloldali, zöld és liberális képviselői a horvát belügyminisztert, illetve a horvát igazságügyi minisztert a bizottság hétfő esti ülésén. A miniszterek őszintén fejtették ki véleményüket a határokon tarthatatlan migrációs helyzet kapcsán, a baloldali képviselők azonban a bizottság eljárási szabályait áthágva - az ülést levezető szociáldemokrata alelnök asszisztálásával - bekiabálásokkal és a szó magukhoz ragadásával tették botrányossá az ülést.
„El tudnák magyarázni, hogy ha valakinek védelemre van szüksége, miért nem a hivatalos határátkelőhelyeken fordul a hatóságokhoz segítségért?

Miért kerülik a hatóságokkal való bármilyen érintkezést, miért úsznak át a folyókon, bujdosnak el az erdőben?” „Önök szerint ezek az emberek miért személyazonosító igazolványok nélkül érkeznek a határhoz?” - ilyen és hasonló kérdéseket intézett Davor Božinović horvát belügyminiszter az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) képviselőihez, miután elszabadultak az indulatok a hétfő esti ülésen.

A napirend szerint a Davor Božinović horvát belügyminiszter, illetve Dražen Bošnjaković horvát igazságügyi miniszter tartott beszámolót a Tanács horvát elnökségének bel- és igazságügyi prioritásai kapcsán. Amint az ismeretes, az Európai Unió minisztereket tömörítő Tanácsának soron következő elnökségét Horvátország tölti be, és az Európai Parlamenti bizottságok általában meghívják az adott területen tevékenykedő minisztereket az elnökségi ciklus kezdetén, hogy mutassák be programjukat és céljaikat. A belügyekkel is foglalkozó bizottságba tartoznak a migrációval kapcsolatos témák, így nem szokatlan, hogy a miniszterek számos erre irányuló kérdést kaptak. 

A miniszter kifakadása annak eredménye, hogy

baloldali, liberális és zöld képviselők a horvát határon történő állítólagos brutális fellépéssel vádolták meg a horvát rendőrséget,

és különböző sebesülésekről mutattak fel képeket, olvastak fel vallomásokat, illetve több alkalommal engedély nélkül ragadták magukhoz a szót. Az ülést vezető szociáldemokrata alelnök az ülés korrekt levezetése helyett maga is minősítette az egyes hozzászólásokat, nem utasította rendre a fegyelmezetlenül viselkedő képviselőket. 

 A miniszter válaszában kifejtette, hogy nem bizonyított, hogy milyen konkrét esetek fordultak elő, ugyanakkor, ahol gyanú merült fel, ott belső vizsgálatokkal igyekeznek kideríteni, hogy mi történt. Ugyanakkor szerinte nem egyedi esetekről kell beszélni, hanem a nagyobb képet kell szemlélni. „Még akkor is, ha elismerjük, hogy menedékkérők, és így jogosultságot kapnak a belépésre, másnap már megszöknek és Németországban találják őket, ahonnan pedig ismét visszaküldik őket Horvátországba, akaratuk ellenére. Az Európai Uniónak végre el kellene dönteni, hogy mi a célja ezekkel az emberekkel” - mondta. 

A miniszter szerint itt már nem egyedi esetekről, nem is a horvát határon várakozó ezrekről vagy a görög szigeteken lévő tízezrekről, hanem a több millió emberről van szó, akik illegálisan lépik át, vagy fogják még átlépni a határokat azért, hogy jobb gazdasági körülmények reményében Nyugat-Európába jussanak. „Mindannyian tudjuk, hogy ezek az emberek nem menekültek, nem védelemre szorulnak, hanem jobb élet reményében akarnak Németországba vagy Ausztriába jutni. Ideje lenne ezt világosan kimondani, majd eldönteni, hogy mihez kezdünk a helyzettel” - mondta a belügyminiszter. Kitért arra, hogy ezek az országok már nem akarják fogadni az érkező bevándorlókat, akik viszont Horvátországban sem akarnak maradni, ezért folyamatosak az összetűzések. „Az Önök országai már nem akarják befogadni ezeket az embereket, ugyanakkor a horvát rendőrséget kritizálják” - mondta. 

A magyar képviselők közül Hidvéghi Balázs (FIDESZ) elmondta, hogy kiváló lehetőség, hogy a horvátok kapnak esélyt a migrációs probléma megoldására, hiszen ők valóban saját bőrükön tapasztalják annak hatásait. Szerinte sajnálatos módon sok európai parlamenti képviselő még mindig nem képes felfogni, hogy mi a különbség egy gazdasági bevándorló és egy menekült között. „Nagyon fontos, hogy elmondjuk,

egy országhatárt meg kell védeni, ugyanis nem egy bevásárlóközpontról van szó, ahova szabadon lehet bejárogatni,

ha valaki illegálisan akar belépni egy ország területére, akkor ne csodálkozzon, ha határvédőkkel fog találkozni” - mondta. Ez követően összetűzésbe keveredett az ülést vezető alelnökkel, aki minősítette a hozzászólást. „Az Ön feladata, hogy semlegesen levezesse az ülést, nem az, hogy véleményezze a képviselők hozzászólásait” - mondta Hidvéghi. 

Donáth Anna (Momentum) a 7. cikkely szerinti eljárásról kérdezte a minisztereket, arról, hogy kívánják-e folytatni Magyarország ellen az eljárást, és erre „világos igen vagy nem választ vár”. Hozzászólásában a vitát egyébként meghatározó migráció kérdésében nem nyilvánult meg. 
 

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ÚJ-SZDSZ, Donáth Anna nívó: megint átbújtak a léc alatt. Ezúttal a tisztesség és a demokrácia minimum-szintje alatt.

Elintézték a hetes cikkelyunket:-)
A horvátok ezek után magasról tesznek rá, hiszen megtapasztalták, hogy milyen az, amikor valakit valamiért utalnak.
A horvátok stílusa tetszett.

Ausztriát szerintem felejtsük el. A horvátok NAGYON hiányoznak.

Megérdemelné, meg azok is, akik a féktelen patás gyűlöletükben rá szavaztak.

Szerintem a 7. Cikkely ilyen igazságtalan érvényesítése esetén magyar kilépés lenne.
Úgy látszik, Donáték a ezt akarják.

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a CÖF és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) közösségeinek el kellene gondolkozni a megoldáson:
miként lehet az Európai Parlament Strasbourgban, de Brüsszelben lévő épülete elé folyamatos, megszakítás nélküli, egymást váltó, akár csak 2 emberes demonstrációt szervezni, a lehető legnagyobb táblákkal, demonstratív eszközökkel:
Amióta az emberek közösségben élnek, rájöttek arra, hogy ha békében akarnak egymást mellett élni, akkor viselkedniük kell, és tekintettel KELL lenniük egymásra. Ezért alakította ki minden társadalmi rendszer az érintkezési, magatartási szabályait.
AZ EU PARLAMENT VISELKEDÉSI SZABÁLYRENDSZERE NEM LÉTEZIK, OTT AZ ÁMOKFUTÁS A BEVETT GYAKORLAT.
A SZABÁLYOKAT KI KELL DOLGOZNI ÉS AZOKAT MINDENKIRE NÉZVE KÖTELEZŐVÉ KELL TENNI.
Amíg ez nem válik gyakorlattá, az EU-polgárok jogosak a szabályokat áthágni, büntetés nélkül, éppen úgy, mint az Európai Parlament LIBE bizottságának baloldali, zöld és liberális képviselői teszik.
Röviden, a táblákra ezt írnám, angol, német, francia, spanyol, olasz nyelven:
--"Az Európai Parlament LIBE bizottságának baloldali, zöld és liberális képviselő semmibe veszik az emberi közösség alapvető szabályait.
--Számukra EU PARLAMENT VISELKEDÉSI SZABÁLYRENDSZERE NEM LÉTEZIK, ezek a képviselők elárulják, meggyalázzák az őket választó polgárokat.
Követeljük a demokratikus parlamenti szabályrendszer megalkotását, és a szabályszegők következetes megbüntetését, a nyilvánosság előtt!"
CÖF-CÖKA, CET, hajrá!

Talán ez lehet:
"Az Évian-les-Bains-i konferencia (1938), amely Roosevelt elnök kezdeményezésére ült össze kormányok és humanitárius szervezetek részvételével elutasította a Harmadik Birodalom területéről és az általa fenyegetett területekről menekülni óhajtó zsidók befogadását. "

Kösz, a szurkolást.
Jó ezt olvasni.

A copy/paste viszi a kódolást, vezérlőkaraktereket. Plain textként kopizz! Vagy ne kopizz!

Horvátország a Magyar Szent Korona Országainak egyike volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés