Így készteti halálra a törvényes eutanázia a betegeket és az öregeket

2020. február 04. 13:57

Minden idősödő társadalomnak döntenie kell, hogy inkább a szenvedést enyhítő kezelésekre, vagy az eutanáziára helyezi a hangsúlyt egészségügyi rendszere finanszírozás során.

2020. február 04. 13:57
Francisco José Contreras

"Jeanne Delpierre eutanáziáért folyamodott. Nem volt előrehaladott fázisban lévő rákja, sem más komoly „gyógyíthatatlan betegsége”, amit ilyen esetben a belga törvények megkövetelnek. Az ő gyógyíthatatlan betegsége a magas, 88 éves életkor volt, illetve ez ehhez kapcsolódó betegségek: porckopás, hallás-és látásvesztés…

Vagyis Jean Delpierre-t meggyilkolták.

Hollandiában Brongersma szenátort gyilkolták meg 1998-ban, miután egyike volt ez első olyan pácienseknek, akik „pszichés jellegű szenvedéseik” miatt kértek eutanáziát. Az ügy komoly médiafigyelmet kapott. A szenátor esetében a pszichés szenvedés alapja a magányosság volt: „Senki nincs már életben, aki érdekelne”. 

A Benelux államokban, amelyek éllovasnak számítanak az eutanázia terén, egyre többen választanák a kegyes halált csak azért, hogy elkerüljék az érzelmi terheket, vagy megelőzzék a jövőbeni szenvedést (például olyanok is, akiknél Alzheimer-kórt vagy rákot diagnosztizáltak, de még csak korai stádiumban vannak)." 

(...)

"Mondjuk ki kereken: komoly a kockázata annak, hogy egyre több idős embert terelnek majd az eutanázia irányába. Elég lesz csak meggyőzni őket arról, hogy az élet végső szakaszát, annak minden nehézségével, már nem érdemes az átélni, már nem életre méltó, a náci Németországban a megsemmisítésre szánt fogyatékosokra használt kifejezéssel, „lebensunwert”. És valószínűleg még azzal az érvvel is megpróbálnak majd nyomást gyakorolni rájuk, hogy csak terhet jelentenek a fiatalok számára."
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2020. március 31. 23:58
ez ennél bonyolultabb téma, és nem ilyen stílusban kellene tárgyalni...
vizesnyolcas
2020. március 30. 18:30
Én pártolom. Magamra vonatkozóan.
Senye Péter
2020. március 25. 14:45
Ez csak az első lépés a társadalomra 'terhet' jelentő rétegektől történő megszabadulásban.
Csomorkany
2020. március 17. 19:52
Az a baj, hogy a szerző teljesen valós jelenségről ír, amit úgy hívnak, hogy "csúszós lejtő". Egy 18 éves szerelmi bánata pl. milyen ELVI okból kevésbé rossz, mint egy idős ember szenvedése? Ha nincs ELVI ok, miért ne lehetne a 18 évest is saját kérése alapján megszabadítani ettől a szörnyű világtól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik