Ezért lesz nehéz az EU számára a mesterséges intelligencia szabályozása

2020. február 10. 16:14

Kate Saslow
Egy etikai vita önmagában nem fog segíteni abban, hogy orvosolják azokat a káros hatásokat, amelyeket az MI gyors terjedése okoz az élet különböző területein.

"A mesterséges intelligencia (MI) – különösen a gépi tanulás – világszerte gyorsan terjedő technológiai ágazat.
Az MI mérvadó eszközzé fog válni olyan területeken, mint az autózás, az egészségügyi ellátás vagy  az automatikus döntéshozatal a közhivatalokban. Jóllehet az intelligens technológiák vezető szerepet töltenek be az innovációban és fejlődésben, globális elterjedésük azonban komoly problémákat vet fel.

Egy a múlt hónapban kiszivárogtatott dokumentum tanúsága szerint az Európai Unió fontolgatja, hogy ideiglenesen betiltja az arcfelismerő technológiákat  nyilvános helyeken, amíg a potenciális kockázatokat jobban fel nem méri.

De több  más MI-technológia is komoly aggodalmat okoz az európai politikusoknak az arcfelismerő rendszer mellett.

Az Európai Bizottság felállított egy, az MI-vel foglalkozó munkacsoportot abból a célból, hogy etikai irányelvekre tegyen javaslatokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekben.

Sajnálatos módon azonban egy etikai vita önmagában nem fog segíteni abban, hogy orvosolják azokat a káros hatásokat, amelyeket az MI gyors terjedése okoz az élet különböző területein.

Bár ezek a problémák ismertek voltak már az elmúlt években is az MI-technológiák kapcsán , ez mégsem eredményezett egy sikeres szabályzási rendszert  azzal kapcsolatban, hogy az MI „jó” és „etikus” módon működhessen.  

Éppen ezért a privát szféra, a kormányzati szféra, a tudományos élet és civil társadalom egyre több szereplője  tartana igényt etikai irányelvekre az MI-t illetően."
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés