Ezért lesz nehéz az EU számára a mesterséges intelligencia szabályozása

2020. február 10. 16:14

Egy etikai vita önmagában nem fog segíteni abban, hogy orvosolják azokat a káros hatásokat, amelyeket az MI gyors terjedése okoz az élet különböző területein.

2020. február 10. 16:14
Kate Saslow

"A mesterséges intelligencia (MI) – különösen a gépi tanulás – világszerte gyorsan terjedő technológiai ágazat.
Az MI mérvadó eszközzé fog válni olyan területeken, mint az autózás, az egészségügyi ellátás vagy  az automatikus döntéshozatal a közhivatalokban. Jóllehet az intelligens technológiák vezető szerepet töltenek be az innovációban és fejlődésben, globális elterjedésük azonban komoly problémákat vet fel.

Egy a múlt hónapban kiszivárogtatott dokumentum tanúsága szerint az Európai Unió fontolgatja, hogy ideiglenesen betiltja az arcfelismerő technológiákat  nyilvános helyeken, amíg a potenciális kockázatokat jobban fel nem méri.

De több  más MI-technológia is komoly aggodalmat okoz az európai politikusoknak az arcfelismerő rendszer mellett.

Az Európai Bizottság felállított egy, az MI-vel foglalkozó munkacsoportot abból a célból, hogy etikai irányelvekre tegyen javaslatokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekben.

Sajnálatos módon azonban egy etikai vita önmagában nem fog segíteni abban, hogy orvosolják azokat a káros hatásokat, amelyeket az MI gyors terjedése okoz az élet különböző területein.

Bár ezek a problémák ismertek voltak már az elmúlt években is az MI-technológiák kapcsán , ez mégsem eredményezett egy sikeres szabályzási rendszert  azzal kapcsolatban, hogy az MI „jó” és „etikus” módon működhessen.  

Éppen ezért a privát szféra, a kormányzati szféra, a tudományos élet és civil társadalom egyre több szereplője  tartana igényt etikai irányelvekre az MI-t illetően."
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. április 02. 18:59
Szerintem a gépi arcfelismerés legnagyobb problémája az, hogy megfordítja bizonyítási kötelezettséget. A római jog óta aki vádol, annak kell bizonyítania. Nem a vádlottnak kell bizonyítania az ártatlanságát. Ha téged egy gép hibásan azonosít egy bűnözővel, akkor kijön két fegyveres rendőr, bevisz az őrszobára és neked kell bebizonyítanod, hogy nem vagy azonos azzal, akinek a gép tart. Vagyis az ártatlanságodat.
lhotx
2020. február 26. 20:00
Az még semmi, csak várd ki, babám, a folytatást! Szöveg-(JOGszöveg)-értelmezés, kiterjesztett valóság humán-alanyokra illesztése, humánpercepció támogatása, emberi érzékszervek (egyedi) hangolása... AKKOR FOGSZ(x) CSAK SIKOLTOZNI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik