Fény az alagút végén: nem kötelesek a hátukat tartani az európai államok a határsértők miatt

2020. február 14. 16:12
Csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) másodfokon Spanyolországnak adott igazat illegális migránsok kitoloncolása kapcsán. Az eljárás eredetileg annak megállapítására irányult, hogy a dél-európai állam jogellenesen toloncolt haza két Marokkóból érkező migránst az ország területéről. A bíróság a korábbiakhoz képest 180 fokos fordulatot hajtott végre, ami több európai állam, így például Magyarország szempontjából is nagyon fontos lehet a későbbiekben.

A strasbourgi EJEB Nagykamarája csütörtöki ítéletének értelmében Spanyolország sem köteles a migránsok kottájából játszani, ha a bevándorlók az illegalitást választják az országba való belépés jogszerű módjai helyett. 

Egy elefántcsontparti és egy mali állampolgár még 2015 februárjában fordult az European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) nevű NGO képviselete útján az EJEB-hez, azt állítva, hogy a nemzetközi jog által elismert „non-refoulment” elvét megsértve kollektív kiutasításban volt részük. Csakhogy nem számoltak azzal – és végül az EJEB is erre az álláspontra helyezkedett –, hogy a nemzetközi jog csak azokat védi, akik maguk is betartják azt.

A két migráns ugyanis illegális határsértés eredményeképpen jutott a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai Melilla területére, ráadásul a baleset elkerülése végett épp spanyol hatósági segítséggel (a két afrikai bevándorlót a spanyol bűnüldöző szervek létrával segítették abban, hogy a határ menti kerítés tetejéről épségben lemászhassanak). Miután földet értek, a Guardia Civil elfogta őket, és gondoskodott arról, hogy minél előbb a marokkói szervek joghatósága alá kerüljenek. Az eljárás kapcsán a két migráns többek között azt sérelmezte, hogy a spanyol hatóságok számára érdektelen volt személyazonosságuk, motivációjuk, és az intézkedés során jogi képviseletet sem vehettek igénybe.

A határsértést elkövetőkkel szemben azonban egyik államnak sem kötelessége ilyen szolgáltatásokat nyújtani – az Emberi Jogok Európai Egyezménye kizárólag akkor jogosít és kötelez bárkit is, ha a játékszabályokat betartják. Minden józan ember számára belátható, hogy ha egy állam egyébként megfelelő jogi keretrendszerrel rendelkezik ahhoz, hogy a bevándorlók – legyen az migráns, menekült, vagy bárki más – ügyét humánusan elbírálja, úgy e személyekkel szemben is elvárható, hogy a jogszerű, civilizált belépést válassza az üregásás, a mászás, az úszás vagy egyéb kétségkívül kreatív, de a nemzetközi jog által nem védett módszerekkel szemben.

Az EJEB is ugyanerre a következtetésre jutott: az államoknak jogában áll kizárni a bevándorlás köréből minden olyan személyt – ideértve akár a potenciálisan menekültnek minősíthető embereket is -, akik a mindenkire kötelező szabályokat nyomós indok nélkül megszegve, a hivatalos belépési pontok helyett más helyszínen próbálkoztak bejutni az ország területére. Az EJEB kiemeli:

a spanyol jogrend több alternatívát is kínál a bevándorlók számára ahhoz, hogy legális úton bejusson az országba,

egyúttal megillesse őket mind a spanyol, mind pedig a nemzetközi jogi védelem (a két marokkóinak módjában állhatott volna például a hivatalos határátkelőhelyen, vagy akár a marokkói spanyol külképviseleten vízumért folyamodni).

A döntés láthatóan érzékenyen érintette a baloldali médiát és egyes NGO-kat: a Süddeutsche Zeitung a világtól elrugaszkodottnak („weltfremdes Urteil”) nevezi az ítéletet, a Die Zeit pedig drámai fordulatként jellemzi azt. Wolfgang Kaleck, a két menedékkérő ügyében eljáró European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) nevű szervezet főtitkára szerint pedig a bírák nincsenek tisztában az Európa határain tapasztalható állapotokkal. Álláspontja szerint a bíróság álláspontjának megváltoztatása azt jelenti, hogy a jogérvényesítés biztosítása a jómódúak kiváltsága lesz, és azok a sérülékeny csoportok, akik valamilyen oknál fogva akadályoztatva vannak jogaik érvényesítésében, mint például a menedékkérők, nem kapnak egyenlő esélyeket. 

A Süddeutsche Zeitung mindemellett emlékeztet rá, hogy az EJEB előtt függőben van egy ügy, amelynek az a tárgya, hogy a háborús területekről és krízisövezetekből származóknak kell-e humanitárius vízumot kiállítani. Ha ebben az ügyben pozitív ítélet születik, azzal lehetséges, hogy a világ minden táján működő EU-képviseleteket hozná nehéz helyzetbe, hiszen a humanitárius vízum iránti kérelmet – mint bármely más vízumkérelmet – bármelyik EU-tagállam bármely külképviseletén be lehetne nyújtani. 
Így vagy úgy, de

az EJEB jelen ítélete a világosan kimondta: a játékszabályokat be kell tartani.

Ha a migránsok a jövőben a két afrikai bevándorló módszerét alkalmazzák, akkor számolhatnak azzal, hogy automatikusan otthon találják magukat. A migráció kérdését ugyanis nem itthon, hanem a kiindulási országban kell megoldani.

Dobozi Gergely írása
 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A strasbourgi EJEB Nagykamarája csütörtöki ítéletének értelmében Spanyolország sem köteles a migránsok kottájából játszani, ha a bevándorlók az illegalitást választják az országba való belépés jogszerű módjai helyett. "

Az ember azt nem érti, egyáltalán hogyan lehet ez kérdés. Miféle agybeteg találmány az, hogy egy törvénytelenséget törvényessé akarnak tenni egyesek.
A "legszebb" hír az volt, amikor az ensz részéről elhangzott néhány hónapja: "legális útvonalakat kell létrehozni az illegális bevándorlóknak" ??????????????

Azért ez megdöbbentett, mert nem hallottam róla....

Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem. Azzal együtt, hogy nem csak Fókuszt, de rtl tévét se nézek már évek óta, mint ahogy mindig is idegesített, de ma már képtelen vagyok egy híradót is végignézni náluk. Szóval mindent összevetve nem hallottam róla. Tehát, még egyszer, köszönet. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés