Európa elbizonytalanítja az Apple-t, a Facebookot és a Google-t

2020. február 19. 13:28

Tobias Kaiser
Egymás kezébe adják a kilincset Brüsszelben a netes óriáscégek vezetői.

„Egymás kezébe adják a kilincset Brüsszelben a nagy netes óriáscégek vezetői. Tisztában vannak vele: ha az EU valóban keresztülviszi digitális szabályozási terveit, az európai minta gyorsan követőkre találhat a világ minden pontján.”
(…)
„Jelen pillanatban nem a Facebook az egyetlen cég, amely megpróbál új barátokat szerezni Brüsszelben. Az Apple mesterséges intelligenciáért felelős megbízottja nemrég járt az EU fővárosában, néhány héttel ezelőtt pedig a Google vezetője, Sundar Pichai tartott itt beszédet a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályok szigorításának szükségességéről. 

Az, hogy az internetes cégek nemhogy nem utasítják el, de egyenesen követelik a szabályozást, újdonságnak számít, és jól érzékelteti, mekkora félelmet váltott ki a Szilícium-völgyben az, ami mostanában Brüsszelben történik.”
(…)
„A Bizottság tervei igen ambiciózusa ahhoz, hogy kiverje tőlük a hideg verejték Zuckerberget és társait. A nagy technológiai cégek attól tartanak, hogy a készülő új szabályok alaposan megtépázhatják az üzleti tevékenységüket az EU-ban, ami még mindig a világ második legnagyobb piacának számít. 

De a cégvezetőket ugyanígy járja át a Brüsszeltől való félelem amiatt is, hogy más kormányok és nagy nemzetközi szervezetek, mint például az OECD, követendő példaként tekintenek majd az uniós szabályozásra. Európa ugyanis már az elmúlt években iskolát teremtett a technológiai piac szabályozásában. Az adatvédelmi rendelet (GDPR) például, jóllehet sok cég rosszallását kiváltotta, nemzetközi szinten mintaadónak számít, és a világ első átfogó jogi szabályozási kerete ezen a téren. Egy nemrég elfogadott kaliforniai adatvédelmi törvény például egyértelműen az uniós szabályozás vonásait viseli magán. 

Ugyanígy azok a többmilliárdos büntetések is visszhangra találtak a világ más pontjain is, amelyeket Margrethe Vestager még versenyügyi biztosként az elmúlt években a Google-re kiszabott. Nem utolsósorban az USA-ban, ahol a technológiai óriásokat folyamatos tűz alatt tartják az állami szervek.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés