Európa: cenzúra általi halál

2020. március 3. 13:32

Paul Coleman
Küzdenünk kell a cenzúra ellen, másként elveszítjük a legbecsesebb szabadságunkat.

„2012-ben könyvet írtam Censored címmel a gyűlöletbeszéd elleni európai törvényekről, illetve arról a veszélyről, amit a szólásszabadságra nézve jelentenek. Négy évvel később egy második kiadás is szükségessé vált. Újabb törvények és esetek születtek, illetve a szabályozási környezet is radikálisan megváltozott. Az azóta eltelt négy évben pedig Európa változatlan ütemben menetel a cenzúra kiteljesedése felé.”

(...)

„Nagy leegyszerűsítve úgy fogalmazhatunk, hogy a „gyűlöletbeszéd” kódjait a nagy tech cégek állapították meg mindenfajta vita vagy nyilvános konzultáció mellőzésével. A kormányok pedig súlyos büntetésekkel kezdték el fenyegetni az online közösségi média platformokat arra az esetre, ha nem cenzúráznának. Emellett számos egyetem is rendkívül büszkén hirdeti a cenzúrában elért eredményeit – száműzve ezzel a megszólalókat és elnémítva a diákokat.”

(...)

„Európa menetelése az államilag kikényszerített, tömeges cenzúra felé jól ismert a számunkra. Mégis, adódnak pillanatok, amikor újból és újból rá kell döbbennünk, milyen messzire jutottunk e téren igen rövid idő alatt. Päivi Räsänen elképesztő esete egyike az ilyen pillanatoknak. 

És most lássuk a tényeket. Räsänen, egy magasan képzett orvos és a finn parlament tapasztalt tagja, aki 25 éven át szolgált, beleértve vezető egy miniszteri beosztást is. Emellett a finn lutheránus egyház tagja, aki saját helyi gyülekezetében presbiterként szolgál. 

A finn lutheránus egyház 2019 őszén jelentette be, hogy a Pride 2019 felvonulás hivatalosa partnere lesz. Az egyház aktív tagjaként Räsänen a közösségi médián kitett posztjával üzent egyháza vezetőségének. A poszt a Biblia egy részletét idézte, és megkérdőjelezte az egyház partnerségét a Pride-dal, tekintettel a házasságról és szexualitásról szóló hivatalos teológiai tanításokra.  

Nem volt benne semmi fenyegetés vagy erőszakra való felhívás. Még csak személy szerint sem említett meg senkit. Egy ártalmatlan tweet az egyház vezetőségének címezve. 

Mégis, rendőrségi nyomozás lett az eredménye. A jellemzően tágan értelmezhető finn gyűlöletbeszéd-törvény alapján felmerült az „etnikai alapú izgatás”, ami miatt négy órás rendőrségi kihallgatásnak vetették alá, és még mindig tart az ellen folyó eljárás. 
Ezen felül Räsänen egy újabb rendőrségi kihallgatáson vett részt a héten, ezúttal egy rövid könyvecske miatt, amelyet 15 évvel ezelőtt írt egy egyházi alapítvány felkérésére a házasságról és szexualitásról szóló keresztény tanításokról. A kiadvány azonban hét évvel azelőtt jelent meg, hogy az eljárás alapját képező törvény hatályba lépett volna. 

És ami még ijesztőbb: a rendőrség egyszer már nyomozott a pamflet ügyében, és meg is állapította akkor vele kapcsolatban, hogy nem történt bűncselekmény. A finn államügyész azonban, lévén elégedetlen az eredménnyel, elrendelte a Räsänen elleni eljárás újbóli megnyitását.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Küzdenünk kell a cenzúra ellen, másként elveszítjük a legbecsesebb szabadságunkat.

Hallod, Lendvai Ildikó és pribéktársai?


A Nyugat haldoklik, minden civilizáció bukása az erkölcs züllésével kezdődött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés