Kötelező női kvótát vezetne be a cégek vezetőségében az EU

2020. március 5. 18:32
Büntetésre számíthatnak azok a tőzsdei cégek, amelyek igazgatótanácsában nem éri el a 40 százalékot a női tagok aránya. Legalábbis abban az esetben, ha az Európai Bizottságnak másodjára sikerül keresztülvinnie az erről szóló irányelv-javaslat elfogadását. Brüsszel 2012-ben már tett egy kísérletet ezzel kapcsolatban, akkor még sikertelenül.

Újjáélesztené a tőzsdei cégek igazgatótanácsában kötelező női kvótát előíró uniós szabályozásról szóló terveit az Európai Bizottság, mivel elégedetlen az e téren tapasztalható fejlődéssel. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos szerint a kötelező kvóta ugyan „csúnya kifejezés”, de ugyanakkor „szükséges rossz” is, hacsak „nem akarunk újabb 100 évet várni arra, hogy a dolgok maguktól megváltozzanak”. 

Egy 2012-es irányelv-tervezet értelmében büntetéssel számolhatnak azok a tőzsdén bejegyzett európai vállalatok, amelyeknek igazgatótanácsában nem éri el a 40 százalékot a női tagok aránya. A kezdeményezés a közép- és észak-európai államok ellenállása miatt halt el hét évvel ezelőtt. 

A Bizottság csütörtöki bejelentése érelmében a kérdés újra napirendre kerül a nemi egyenlőségről szóló új ötéves stratégia keretében. A stratégia többek között a nők elleni erőszak, a szexuális zaklatás és a női nemiszerv-csonkítás kapcsán irányozna elő uniós jogharmonizációt. 

Brüsszel szerint a női egyenjogúság érvényesülése különösen a politikai és gazdasági döntéshozatal szintjén van veszélyben. Bár a vállalati igazgatósági testületekben már most 25 százalék fölött van a női tagok átlagos aránya az unióban, a Bizottság erről szóló felmérése szerint lelassult a növekedés üteme 2015 óta.  

Az uniós illetékesek azokat az országokat kívánják példaként állítani a többi tagállam elé, amelyekben már most kötelező kvóták vannak érvényben, és amelyekben ennek következtében gyors változás volt tapasztalható a nemi arányok változása terén a vezetői testületekben. Ezek közé tartozik Németország, Franciaország, Olaszország és Belgium. 

A Bizottság adatai szerint Franciaország az egyetlen, ahol az arány már meghaladta a 40 százalékot, Olaszországban pedig 36 százalékon áll, illetve Svédország és Finnország is megközelítik az értéket. 

A kötelező kvóták mellett Ursula von der Leyen bizottsági elnök ígérete értelmében egy másik szabályozási javaslattal is elő kíván állni a brüsszeli testület az év végéig, amely nagyobb átláthatóságot biztosítana a férfi és női fizetések összehasonlíthatósága érdekében.
 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ettől kinek lesz jobb, mármint az érintett hölgyeken kívül?
Van ennek bármi össztársadalmi hozadéka?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés