Alkotmánybírósági igen az orosz alaptörvény módosítására

2020. március 17. 11:00
Az orosz alkotmánybíróság 2020. március 16-án jóváhagyta az orosz alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az új alkotmányos rend zöld utat ad a Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy ötödször is indulhasson a 2024-es elnökválasztáson és huzamosabb ideig Oroszország elnöke maradhasson.

Az Oroszországi Föderáció Alkotmánybírósága jóváhagyta az orosz alkotmány módosításáról szóló javaslatcsomagot. Ahhoz, hogy a módosított közjogi normarendszer hatályba lépjen, még szükség van az április 22-ére kiírt népszavazásra. Ettől természetesen túl sok meglepetést azért nem kell várni, ugyanis ahogy arról már korábban is írtunk, az alkotmánymódosítás számos, a létminimum környékén élő orosz emberre közvetlen kihatással bíró jóléti intézkedést is alkotmányos szintre emel.

Az alkotmánybíróság meglehetősen rövid idő alatt hozott döntést: a mintegy 400 módosító javaslatot tartalmazó, és „A közhatalom megszervezése és működése egyes kérdései szabályozásának korszerűsítéséről” címet viselő csomagot egy hete, március 11-én szavazta meg a törvényhozó testület, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök március 14-én alá is írt.

Az alkotmánymódosításban az elnök személyesen is érdekelt: az átírt alaptörvény – igen valószínű – elfogadása megnyitja az utat a már 20 éve hatalmon lévő Vlagyimir Putyin előtt, hogy 2024-ben és akár 2030-ban is indulhasson az elnökválasztáson.
A módosítás több ponton is jelentősen átalakítja az orosz közjogi rendszert, ezek közül is kiemelkedik az a rendelkezés, amelyik az orosz alkotmányos rend elsőbbségét mondja ki a nemzetközi jog szabályaival szemben. A módosítással kapcsolatban további érdekesség, hogy az orosz kultúra védelme érdekében a jogszabály szövege kifejezett utalást tartalmaz az istenhit fontosságára is.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem cárt választanak, inkább nem szeretnék, ha a jelcini idők térnének vissza, amikor megpróbálták felvásárolni Oroszországot. Nagy vonzerőt jelentenek az orosz természeti kincsek. A nyugat nem is tagadja, hogy szemben áll az oroszokkal és mindent elkövet, hogy gyengítse őket, akkor mégis, erre milyen választ kéne adniuk? El kéne fogadni, hogy a világon sok más felfogás létezik az agyba-főbe nyomott liberalizmuson kívül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés