Járványügy úriemberek között: a svéd parlament csökkentett módba kapcsol

2020. március 19. 16:33
A járványra tekintettel a svéd parlament 2020. március 30-ig 349-ről 55 főre csökkenti szavazásokon részt vevő parlamenti képviselői számát.  A rendkívüli intézkedés szükség szerint meghosszabbítható.

A svéd parlamenti pártok kölcsönösen együttműködve arról állapodtak meg, hogy első körben március végéig önkéntesen korlátozzák a szavazáson részt vevő képviselők számát. A döntést abból a megfontolásból hozták meg, hogy a Riksdag működése akkor is előre biztosított maradjon, ha jelentős számú képviselő válik akadályoztatottá a járvány következtében.

Noha az intézkedést a kényszer szülte, a logika nem új keletű. A svéd parlamenti életben eddig is jelen volt az úgy nevezett kiegyenlítési rendszer, amely egyfajta „gentlemen’s agreement”-en alapul. A rendszer lényege, hogy a parlamenti pártok önkéntesen vállalják, hogy amennyiben egy párt képviselői valami miatt nem tudnak részt venni a szavazáson, a politikai ellenfelek arányosan ugyanannyi képviselőt tartanak távol, hogy a politikai oldalak továbbra is megfelelő arányban legyenek jelen a törvényhozásban. Ez a rendszer akkor lép életbe, ha a parlamenti képviselő legfeljebb 30 napon keresztül nem tud részt venni a szavazásokon (30 napnyi akadályoztatott távollét esetén pótképviselő veszi át a feladatát).

A rendszer életbe lépésével március 18-tól a következőképpen alakulnak az erőviszonyok: a szavazásokon 16 szociáldemokrata, 11 mérsékelt párti, 10 svédországi demokrata, 5 centrumpárti, 4 baloldali, 3-3-3 kereszténydemokrata, liberális és zöldpárti képviselő vesz majd részt. 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés