Ma mindannyian Orbánként gondolkodunk

2020. március 19. 9:15

Rich Lowry
National Review
Legalábbis egy bizonyos értelemben.

"Ez a válság egyértelműsíti mindannyiunk számára, hogy ha egyszer nyomás alá kerülünk, mindenki hisz az államhatárokban. Miután ezt belátva a tagállamok meghozták a saját határvédelmi intézkedéseiket, még az EU-t vezető kozmopolita közösség is lezárta a szükségtelen beutazás lehetőségét az EU területére: az erről szóló előterjesztés egy nappal azt követően született meg, hogy Németország bejelentette, beutazási tilalmat rendel el a legtöbb szomszédos ország irányából, téve mindezt anélkül, hogy erről előzetesen tájékoztatta volna Ausztriát vagy a többi szomszédos államot. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország már korábban megtették ugyanezt – több hivatalos vélemény szerint is hasonlóan csekély koordinációval.

Ez a néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor Magyarországa és Angela Merkel Németországa között lezajlott migrációs politikai vonatkozású összecsapás tükrében érdekes. Álláspontom semlegesnek mondható az Orbán körüli „intra-konzervatív” diskurzusban, vitapozíciója Merkellel szemben nyilvánvalóan helyes: egy állam kormányzata a nemzet tagjainak szolgálatában működik, a nép érdekei mindennél előbbre valók.

A nemzetek egymáshoz élesen elkülönülő entitások; egymástól ezeket azok az államhatárok választják el, amelyek jelentőségéhez egyébként sem fűződhet kétség, de egy válság esetében pedig még annyira nem. Ha bárki azt akarná megmondani egy demokratikusan működő nemzetnek, hogy milyen elbánásban részesítse azt, aki vagy ami átjön a határán, a helyes válasz nem más, mint hogy „menj az ördögbe!”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi vagyunk a szabályt erősítő kivétel. Sajnos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés