Két pápa, egy járvány, akárcsak a 14. században

2020. március 24. 19:36

Phyllis Zagano
Ez egy régi-új világ: két pápa, egy ragály, akár a 14. században.

„Miközben az egyház elzárva tölti napjait, reménnyel telve imádkozva a „minden rendben” üzenet megérkezéséért, illetve azért, hogy az élet visszazökkenjen a rendes a kerékvágásba, az egyházi lét új lehetőségei bukkannak fel a horizonton.
A pápa napi miséjét minden nap élőben közvetíti a Casa Santa Martaból a Vatican News. Azonos időben vagy valamivel később, de vele és segítőivel – két titkát, egy káplán és a testőrök - együtt ünnepelhetnek az emberek világszerte a virtuális térben.
Másutt is a plébániák napi rendszerességgel közvetítik a miséket és áhítatokat, a püspökök általános feloldozásban részesítik a kórházi betegeket, a prédikátorok minden napra ajánlanak igét a Szentírásból a Facebook Live-on, és legalább néhány amerikai pap autós gyóntatásokat végez a plébániák parkolóiban.”
(…)
„Semmit nem tanultak a történelemből?
Amikor az 1300-as években Európa lakosságának közel a harmada elpusztult a pestisjárványban, nagy szentek emelkedtek ki a tömegből, hogy szolgálják az embereket és csillapítsák félelmüket. Mellettük persze a hivatásos borúlátóknak is sok dolga akadt.”
„Akárcsak a 14. században, most is úgy van: egyedül az biztos, hogy semmi sem biztos, illetve hogy amennyire lehet, törődnünk kell egymással.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés