Csúszhatnak a Brexit-tárgyalások a koronavírus miatt?

2020. március 26. 16:57

Alasdair Lane
Lévén egy négy évtizedes kapcsolat eloldásáról szól, a Brexit soha nem ígérkezett könnyű feladatnak.

„Egy fullasztóan szűk időkeretbe szorítva pedig még nehezebbnek tűntek a dolgok.

És most hozzájött még a koronavírus is.

Miközben a kormányok kétségbeesetten küzdenek az elmúlt száz év legsúlyosabb globális járványával, a Brexit-tárgyalások hirtelen egyszerűnek tűnnek. Pedig nem azok.

A koronavírus által a tárgyalások útjába gördített akadályok miatt bizonytalan előrehaladás várható. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója például fertőzöttnek bizonyult. Brit partnere, David Frost házikaranténban van, és a betegség tüneteit mutatja.
De azért a körülöttük lévő csapatok tovább dolgozhatnak, feltéve, hogy nem betegednek le ők is? Igen, sokan ebben reménykedtek egészen addig, amíg múlt héten a betegség további terjedése miatt a társas érintkezéseket korlátozó intézkedések léptek életbe, meghiúsítva ezzel a szemtől szembeni egyeztetések lehetőségét.”

(…)

„Uniós részről valószínűleg nem fogják rossz néven venni az időbeni csúszást. A britek távozása 65 milliárd eurós rést ütött az EU-s költségvetésen – aminek betömése komoly fejfájást okoz Brüsszelnek. Miközben pedig az Egyesült Királyság technikai értelemben már nem tag, a tárgyalások lezárulásáig továbbra is be kell fizetnie a rá eső részt a közös kasszába.

Jóllehet ez igen keserű pirula London számára, de a mostani rendkívüli körülmények közepette talán ez az egyetlen ésszerű opció. Nagy-Britannia távozása bizonyosan gazdasági visszaesést hoz majd, ebben a legtöbb szakértő egységes állásponton van. Kedvezőbb körülmények között ez talán gyorsabban és viszonylag fájdalommentesen átvészelhető lenne.

De a mostani körülmények nem kedvezőek. A járvány kitörése megviseli a gazdaságokat szerte a kontinensen, többüket szinte teljesen leállítva. Elemzők szerdán azzal riogatták a briteket, hogy készüljenek fel „egy olyan recesszióra, amilyet nem látott még az modern történelem”, és az euróövezet esetében is történelmi léptékű recesszióra figyelmezettek.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért ne lehetne 2 jó nagy, darabonként 20-30 fős tárgyalódelegációt egymásnak ereszteni? Csak hajrá!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés