A magyarországi rendkívüli állapot nem jelenti a demokrácia végét

2020. március 31. 16:05

Boris Kálnoky
Autokráciába történő átmenetről nem beszélhetünk.

„Más országokhoz hasonlóan Magyarország is hatályon kívül helyez egyes demokratikus szabályokat. Egy „autokráciába” történő átmenetről azonban, ahogyan azt sok kritikus állítja, egyelőre nem beszélhetünk.”

(…)

„A rendkívüli állapot, mint hatalompolitikai eszköz

Sokkal valószínűbb, hogy Orbán a 2022-es választásokat megnyerni, nem pedig elhalasztani vagy felfüggeszteni szeretné. Ehhez ugyanis alkotmányt kellene módosítania, ami pontosan szabályozza a parlamenti választások időkorlátait. A szükségállapot meghosszabbítása nem elegendő ennek módosításához. A rendkívüli állapot ennek ellenére tekinthető hatalompolitikai eszköznek. 

Még egy vezető ellenzéki politikus is, aki nem szerette volna, hogy névvel idézzék őt, azt nyilatkozta e sorok szerzőjének, hogy Orbán csapdába csalta az ellenzéket – a rövidebb határidőről szóló szavazás arra volt jó, hogy az ellenzék ellene szavazhasson. Így a kormánypárti sajtó „árulóként” tüntetheti fel az ellenzéket. Az egész mutatvány nem más, mint a soron következő választási küzdelem felvezetője. 

A demokrácia halála?

Annak érdekében, hogy az ellenzék egészen biztosan bekapja a csalit, úgy tett a kormányzat, mintha elvétette volna a parlamenti munka határidőit, és túl későn nyújtotta be a javaslatot. Így hirtelen, a házszabálytól való eltérés érdekében négyötödös többségre lett szükség, ami nem ment az ellenzék támogatása nélkül. 

Ahogyan várható volt, el is utasította a március 23-i szavazáson a házszabálytól való eltérést, így a rendkívüli állapotról szóló törvényjavaslatot csak később, március 30-án szavazhatta meg a Fidesz kétharmados többséggel. És emiatt ismét a demokrácia haláláról cikkeznek Magyarországon. De erről egyelőre egyáltalán nincs szó. Valószínűleg a gyakorlati lefolyása a helyzetnek Magyarországon is hasonlóan fog zajlani, mint más államokban: a szükséghelyzetről szóló szabályok sok hónapig érvényben lesznek, de nem örökre.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legyen szíves a brusszelitaknak is szólni.

Én magam nem hittem, hogy ennyire ostoba az ellenzék. Arról van szó, hogy annyira a szélsőségeseik markában vannak, hogy már nincs is más céljuk, ezeket a szélsőségeseket megtartani. Nincs terv, nincs ötlet, csak adva van Gyurcsány, meg néhány ostoba fajankó, Márki Zay, Hadházy, Szél Bernadett, meg Tordai Bence stb... akik nem is értik, hogy mi lenne a feladat. Próbálnak másolni külföldieket, meg néhány liberális ujságíró hülyeségeit, vagy a Lattman- féle szélsőségeseket. Az eredmény borítékolható.

Úgy tesznek majd, mintha semmi sem történt volna...El fogják felejteni, hogy 10 éve jósolják, hogy kedden megbukik Orbán. Hogy 10 éve van diktatúra, amit holnap vezetnek be. Újra és újra és minden áldott nap, holnap.

Nem a hatalomnak nincs korlátja, hanem a balliberális hülyeségnek! Nagy különbség!

Te nem érted. Az orbán-fóbia elveszi a józan eszeteket! Ha visszaáll a mindennapos demokrácia majd kénytelen leszel új néven regelni, mert állandóan emlékeztetni foglak erre a hülyeségre, amit most csinálsz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés