Nem állt készen a koronavírusra Európa

2020. április 1. 18:35

Itxu Díaz
Talán soha nem is épül fel belőle teljesen.

„A koronavírus már most meggyengítette a kihívásokkal szemben összehangoltan fellépő Európa eszméjét
Ünnepélyes komolysággal hirdette meg 2019. november 28-án a hivatalos „klímavészhelyzetet” az Európai Unió, egy Greta Thunberg elnöklete mellett megtartott ceremónia keretében. Most, közel négy hónap elteltével, a valós veszélyhelyzet kellős közepén az, ami megmarad ünnepélyesnek és hivatalosnak e nyilatkozatból, az a röhejessége.  Ez, illetve a más országoknak szánt szájmaszkokért és légzőkészülékekért folytatott élet-halál viadal az uniós partnerek között. „Az Európai Unió vagy helytáll ebben az egészségügyi válsághelyzetben, vagy belehal” – hallottam ezt a mondatot az Európai Parlament volt elnökétől, Antonio Tajanitól.”

(…)

„Egy hónapja még, miközben a koronavírus már támadta az öreg kontinenst, mi, európaiak sokkal fontosabb dolgokkal voltunk elfoglalva, mint ez a „kis influenza”. Március elején fogadta el Spanyolország kommunista kormánya aberrált „szexuális szabadságról szóló törvényét”. Egy ilyen név olvastán azt gondolhatná az ember, hogy mi, spanyolok beporzásos nemzés útján szaporodtunk kétezer éven át. Mindeközben a svájci sajtó, meglehetősen fura módon, a spanyol monarchia megdöntésének gondolatával foglalkozott, mintha nem lett volna elég templomgyújtogatás és hidegvérű gyilkosság a Második Spanyol Köztársaság idejében (1931-1936). Pár nappal korábban pedig a legfőbb gondja az volt a svájciaknak, hogy népszavazást tartsanak egy olyan törvényről, ami büntetné, ha valaki online kommentben kritizálja a melegek jogait kiszélesítő intézkedéseket.”

(…)

„Svédországban, Németországban és fél Európában egy másik ügy uralta az újságok címoldalát március 7-én: (ismét) Greta Thunberg nyilatkozatáról szóltak, ezúttal olyan intézkedések szükségességéről, amelyek inkább a nőknek, mint a férfiaknak kedveznek. És ezekben napokban tette közzé a holland kormány azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezné az eutanáziát az „életbe belefáradt” időseb személyeknek. Ezek után nem meglepő, hogy Hollandia nem is aggódik túlságosan a koronavírus-ügy miatt. Az utolsó ezzel kapcsolatos instrukció a holland hivatalosságok részéről az volt, „ne vigyenek gyenge és öreg embereket kórházba”. Úgy tűnik, csak a fiatalok életének megmentése érdekli őket. Azt gyanítom, hogy azért, mert fotogénebbek, és így jobban mutatnak a tulipánmezőkről készült képeslapokon.

Március során annak a kérdésnek a megvitatására is rengeteg tintát használt el szinte az egész európai sajtó, hogy vajon a transznemű atléták férfiként vagy nőként versenyezzenek majd a 2020-as tokiói olimpián.”

(…)

"Európa nemzetei, akik mindenüket olyan szupererős állam létrehozásába fektették, amely meg tudja védeni őket a gonosztól, kegyetlenül csalódtak. A jövő bizonytalan. Ami viszont biztos, az az, hogy a halál és a szegénység réme még sokáig velünk marad. Az európaiak pedig most hiányolják a hozzáértő kormányokat, az összetartó civil társadalmat, a felelős gazdaságpolitikai irányítást, illetve az olyan polgárokat, akik hajlandóak életüket áldozni a többi polgárért – vagy más szóval, a bizonyos értékeket valló állampolgárokat. Ugyanazokat az értékeket, amelyeket szándékosan hagytak ki az uniós alkotmányból csak azért, hogy kedvezzenek a szélsőbaloldali szekularistáknak.

Tajaninak igaza volt. A koronavírus feltépte az Európai Unió legmélyebb sebeit.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU (Elcseszett Umbulda) egy hülye szervezet. Valószínűleg még gonosz is. Nem lenne az első "gonosz birodalom".

Az a probléma, hogy korrupt politikusokat és korrupt kormányokat kihasználva Kína 3 évtizede növekvő intenzitással rombolja Európa (és a világ) gazdaságait és társadalmait, amelyet mostanra nyílt háborúvá szélesített.
A kínai csempészáruk, a kínai ipari és gazdasági kémkedés, a mobiltelefonok lehallgatása és megfigyelése, a szuperolcsó és szupererős kínai szintetikus drogok terjesztése után a koronavírussal nyíltan hadat üzent a világnak.
A korrupt politikusok ebben a helyzetben a saját irhájuk mentésével törődnek egyesegyedül.
Ki megpucol, ki koncentrálja a hatalmat és megúszni próbál.
A mi dolgunk tenni azért, hogy ez ne folyhasson tovább

Egyik ország sem volt rá igazán felkészülve. Olyan 5-10 év lesz újra felépülni ebből.

Egy időre vége az Únió túl nyitott határ, olcsó kelet európai munkaerő politikájának.

Ez egy nagyon remek írás. Megérné lefordítani a teljes szöveget.

Most az a kérdés, hogy a liberális mámorból felgyógyul-e Európa? Ott vannak a cikkben a röhejes példák, a futószalagon gyártott műproblémák, aztán beköszöntött a valóság. Európa pedig lefagyott, csak a nemzetetállamok tudnak cselekedni.

Jó poén lenne utolsó tagnak maradni, hogy mi oszlathassuk fel az egészet.

Sajnos azonban arra is gondolnunk kell, hogy mi jön az EU után. Mert ha valóban vége, akkor visszajön a 100 évvel ezelőtti felállás, lesz antant meg központi hatalmak, egymás elleni szankciókkal és korlátozásokkal. A mostani helyzetnél nem lesz jobb, annyi biztos.

Ami kimaradt, hogy Greta harmadízben is bejelentkezett. Hogy elkapta a koronavírust. Lehet, nem biztos.

"Az 1918-as spanyolnátha járványból felépült Európa?" - gondolom, hogy annak a sokkja vezetett a 'béke'szerződés brutalitásához is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés