Francia filozófus aggódik a francia jogállamért

2020. április 6. 18:41
Gaspard Koenig francia filozófus a Le Figaro hasábjain amiatt aggódik, hogy a Franciaországban bevezetett különleges jogrend egyes elemei a járványveszély elmúltával is megmaradhatnak.

Az egyébként liberális beállítottságú, korábban Christine Lagarde beszédírójaként dolgozó Gaspard Koenig szerint a Franciaországban bevezetett különleges jogrendi intézkedések veszélyeztetik a francia demokratikus berendezkedés és jogállam működését. Koenig nem vitatja, hogy az intézkedésekre, vagy azok egy részére a járvány elleni védekezés miatt valóban szükség van, ugyanakkor szerinte a jelenlegi intézkedések miatt a polgárok nem tudják számon kérni a döntéshozókat, azaz a politikai elszámoltathatóság csorbul Franciaországban. 

A filozófus kifejti: a kormány az egészségügyi szükségállapothoz kötődő döntéseivel gyakorlatilag „börtönbe” zárta a lakosságot. De ennél sokkal súlyosabb az, hogy a rendeleti kormányzás bevezetésével de facto felfüggesztette a parlament működését. Félredobták az alkotmányt, és ehhez ráadásul az alkotmánybírósági jogköröket betöltő Alkotmánytanács is asszisztált.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tart-e attól, hogy a szükségállapot intézkedései tartósan fennmaradnak, Koenig úgy fogalmaz: pontosan ez történt a terrorizmus elleni szükségállapot bevezetése után. Szerinte a 2015. évi rendkívüli intézkedéseket utóbb egész egyszerűen átemelték a normál jogrendbe.

A filozófus sajnálkozását fejezi ki annak kapcsán is, hogy a jelen helyzetben sok francia polgár csodálattal tekint a kínai rezsim hatékonynak tartott működésére. A valóságban a rendszer A filozófus sajnálkozását fejezi ki annak okán, hogy a jelen helyzetben sok francia polgár csodálattal tekint a kínai rezsim hatékonynak tartott működésére. Szerinte ugyanakkor a kínai rendszer átláthatóságának hiánya és autoriter volta nagyban hozzájárult a világjárvány megjelenéséhez.
 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés