Kettős mérce miatt bírálják az Európai Parlament bérezési politikáját

2020. április 8. 17:38
Élesen bírálják az Európai Parlamentet, amiért kettős standard szerint szabályozza a bérezést a koronavírus járvány miatti különleges helyzetben. Miközben a képviselők szabadon választhatják az otthoni munka lehetőségét, a háttérmunkát végző munkatársaknak fizetésmegvonással kell számolniuk home office esetén.

Az EP még márciusban döntött azokról az intézkedésekről, amelyek a képviselők otthoni munkáját segítenék elő a koronavírus járványra tekintettel. Miközben azonban a képviselők változatlan bérezési feltételek mellett választhatják az otthoni munkavégzést, az asszisztensekkel szemben továbbra is elvárás, hogy az EP valamelyik bázisán, Brüsszelben, Strasbourgban vagy Luxemburgban lássák el feladataikat. Ellenkező esetben fizetésük negyedének levonásával, illetve egyéb támogatások elmaradásával kell számolniuk.

„Úgy vélem, hogy a parlamenti adminisztrációnak újra kellene gondolnia ezt a szabályozást. Számos asszisztens hazatért saját országába még az utazási korlátozások bevezetése előtt, többek között olyan is, akik szüleikről vagy beteg hozzátartozóikról gondoskodnak. A jelenlegi válság mindannyiunk számára komoly csapás, és rendkívül etikátlan pénzügyi büntetéssel sújtani azokat, akik megpróbálták elkerülni, hogy külföldi helyszínen rekedjenek a járvány miatt – fogalmazott a Politico-nak egy neve elhallgatását kérő képviselői asszisztens.

Az üggyel kapcsolatban több EP-képviselő is megkereste a parlament elnökét, David Sassolit, illetve az intézmény főtitkárát, Klaus Wellét annak érdekében, hogy az asszisztenseknek se kelljen fizetésmegvonással szembenézniük otthoni munkavégzés esetén. Az EP egyik szóvivője szerint az április 20-i hétre tervez egybehívni egy megbeszélést az adminisztráció vezetősége az ügy miatt, de azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor, illetve hogy milyen javaslatok kerülnek majd napirendre, nem közöltek egyelőre részleteket.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés