Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek az ENSZ intézményei a koronavírus kapcsán

2020. április 15. 13:42
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatal hivatalos weboldalán a mai napon megjelent közlemény szerint a járvány okozta válság kezelése érdekében egyes kormányok által hozott rendkívüli intézkedések komoly kockázatot jelentenek az alapvető emberi jogokra.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatal (OHCHR) weboldalán megjelent közlemény szerint a koronavírus elleni védekezés során meghozott rendkívüli intézkedések nem korlátozhatják a békés gyülekezési és egyesülési jogot. A közleményben Clément Nyaletsossi Voule, az ENSZ békés gyülekezéshez és egyesüléshez való jog kérdéskörével foglalkozó különleges jelentéstevője abbeli aggályának ad hangot, miszerint azok az intézkedések, amelyeket a kormányok a Covid-19 okozta járvány kapcsán kirobbant válság kezelése érdekében hoztak, komoly kockázatot jelentenek az alapvető emberi jogokra nézve. 

Voule ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy a különböző civil szervezetek működését a járványügyi védekezések során is biztosítani kell, ugyanis ezek az entitások meghatározó szerepet töltenek be a közélet informálásában a kialakult helyzetről – éppen ezért az államoknak kerülniük kell a „fake news” büntetőjogi üldözését.

A különleges jelentéstevő közleménye kapcsán felmerül a kérdés, hogy az mennyire veszi figyelembe a realitásokat? A Covid-19 okozta fertőzések kapcsán előállt helyzetet az ENSZ szakosított szervezete, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak. A szervezet azóta sem győzi kihangsúlyozni a távolságtartás jelentőségét, nyomatékosan kérve az embereket arra, hogy maradjanak otthon. 

Ezt az ENSZ-ajánlást tartatják be az országok világszerte közhatalmi eszközökkel, s ezek az intézkedések leginkább értelemszerűen épp a különleges jelentéstevő által nevesített gyülekezési és egyesülési szabadság időleges korlátozásában merülnek ki. A nehéz idők nehéz döntéseket követelnek meg, s jól látható, hogy ezektől a döntésektől még azok az országok sem riadnak vissza, amelyek magukat egyébként az alapjogok élharcosainak tekintik.

Ahogy arról korábban is írtunk, Németországban például letartóztatják azt, aki a kijárási korlátozás ellen izgat, úgyszintén kétszeres büntetési tétellel sújtják Dániában azt, aki akadályozza a járványügyi intézkedések érvényesülését.

Címlapkép:  vperemen.com (Own work) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fickót el kellene küldeni a Bergamói kórházba gyülekezni. Természetesen védőfelszerelés nélkül, elvégre a tüntetők azok civilek vagy nem?

" meghozott rendkívüli intézkedések nem korlátozhatják a békés gyülekezési és egyesülési jogot"

"az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak. A szervezet azóta sem győzi kihangsúlyozni a távolságtartás jelentőségét, nyomatékosan kérve az embereket arra, hogy maradjanak otthon. "

Lehet tippelni. Mennyire degeneráltak?

A. Kicsit
B. Nagyon

Egyébként, itt van a lényeg:

"Voule ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy a különböző civil szervezetek működését a járványügyi védekezések során is biztosítani kell, ugyanis ezek az entitások meghatározó szerepet töltenek be a közélet informálásában a kialakult helyzetről - éppen ezért az államoknak kerülniük kell a "fake news" büntetőjogi üldözését."

Ezeknél kötelező elvárás az elmebetegség?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés