Az EU támogatottságának egyes kérdéseiről, koronavírus idején

2020. április 17. 17:33

Cormac Mac Amhlaigh
2008 óta a “válság” kifejezés számos eseményt illetett, legyen az gazdasági, migrációs, környezeti, politikai jellegű, s igencsak úgy fest, hogy a szó mára elhasználódott. 

"Pedig a jelenlegi, koronavírus okozta válság kapcsán minden jel arra utal, hogy az elhomályosít minden korábbi „válságot” – főleg Európában.

A járvány közvetett hatásai felidézik az Európai Unió már ismert problémáit, főleg azt a hajszát, amelyet önnön létjogosultságának igazolásáért indított. Különösen a legalitás és a legitimitás viszonyára derül fény, utóbbira ezúttal az EU-polgárok oldaláról. 

Alkotmányos értelemben mindeddig az alkotmánybíróságok garantálták az EU aktorainak (ideértve az Európai Unió bírói fórumait is) legitimitását azzal, hogy a hatáskörátruházás logikáját kihangsúlyozva nyomatékosították, hogy az EU intézményrendszere a saját jogi határain belül működik. 

A koronavírus okozta járvány most épp ezt a legitimációs stratégiát teszi próbára azt tesztelve, hogy a pusztán a legalitásra alapozott önigazolás mennyire elegendő az EU-polgárok számára. Európa bizonyos területein – főleg Olaszországban – folyamatosan terjed az euroszkepticizmus, amely a polgárok azon élményén alapul, miszerint az EU cserben hagyta országukat a szükség idején.

A felelősségetika velejárója – különösen a politikusok esetében -, hogy a cselekvés eredményének fényében dől el utólag, hogy a politikus magatartása helyénvaló volt-e vagy sem. Ezt a törvényszerűséget pedig a politikusok még akkor sem tudják maguk mögött hagyni, ha tetteiket minden tekintetben a járványügyi szakemberekéhez igazítják. Ennek oka, hogy politikusként arra kaptak megbízatást, hogy minden esetben a köz érdekében tevékenykedjenek, s ezt a felelősséget semmiképp sem tudják átcsatornázni a szakértők világába.

Az utóbbi időben az EU vezetése részéről mintha felsejlenének gyenge törekvések arra vonatkozóan, hogy a politikai felelősség törvényszerűségét felvállalják – gondoljunk csak von der Leyen bizottsági elnök közelmúltbeli Canossa-járására az olaszokkal szemben, vagy mondjuk Macron francia elnök felhívására a pénzügyi szolidaritás terén. Egy dolog bizonyos: hacsak az EU politikusai ki nem munkálnak egy, a legalitásnál időtállóbb és etikusabb önigazoló mechanizmust, az EU nem vészelheti át a járványt anélkül, hogy támogatottságán ne esne csorba."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés