Európa, liberalizmus és Magyarország a marslakók szemével

2020. április 20. 18:31

Schöpflin György
Ha lenne a marslakóknak egy egyetemük, ahol európai tanulmányokat oktatnak, valószínűleg most értetlenül vakargatnák a fejüket.

„Itt van Európa, az elmúlt száz év egyik legsúlyosabb válságának, a koronavírus járványnak a kellős közepén, ami átalakítja a társadalmat, a gazdaságot és sok minden mást is, és mindezek ellenére ismét a Magyarország körüli politikai vitákra fókuszálnak.

Nem arról van szó, mintha Magyarország olyan rendkívül fontos lenne európai szemszögből – marlakóinknak még az is gondot okozott, hogy megtalálják a térképen. Geostratégiai szempontból egy másodlagos jelentőségű, szárazföldi állam, amely semmilyen szempontból nem játszik pótolhatatlan szerepet, kivéve ezeket az immár rendszeresnek tekinthető, politikailag motivált kirohanásokat.

Ami mindenképpen figyelemreméltó ezekben a politikai momentumokban, az az, hogy nem változnak. Egy évtizede már, hogy a politikai baloldal egyesítette erővel folyamatosan bírálja Magyarországot. E bírálatok nyelvezet lényegét tekintve változatlan, kisebb eseti eltérésektől eltekintve. Az elítélő nyilatkozatok statikusak abban a tekintetben, hogy folyamatosan a magyarországi élet néhány szűk területére fókuszálnak, elsősorban a demokrácia és a jogállamiság „megsértésére”. Az ellenérvek nem megengedettek. Ha valaki mégis meg mer fogalmazni egyet, azt ignorálják. Ez pedig így nem helyes, mondhatnák a marslakók. Európa ugyanis büszkén tekint magára a felvilágosodott racionalitás örököseként, amelynek központi eleme a tudományos objektivitás és a bizonyításon alapuló érvelés, amely sejtésekre és cáfolatokra támaszkodik.

De akkor joggal kérdezhetik a marslakók, hogy miért nem veszik figyelembe a cáfoló bizonyítékokat? Végül is nem ez az, ami annyira fontos Európa számára? Igen, hangozhat a válasz, de Magyarország szerepe a baloldali politikában egy ettől eltérő, sajátos racionalitással bír. Kívülről nézve úgy fest, mint egy jogi véleménykülönbség – működik, vagy nem működik a jogállamiság Magyarországon? A válasz különösebb gond nélkül megadható, de eddig nem adták meg, mivel, ahogy a marslakók is ráébredtek, a kirakós megfejtése mélyen a felszín alatt rejtőzik.”

(…)

„Mert amit itt látunk, az nem politikai, hanem valójában egy rituális vita. A marslakók előttünk járnak ennek megértésében. Ha ugyanis politikai jellegű lenne a vita, akkor az érvek változtak volna, a bizonyítékokat mérlegelték, nem pedig ignorálták volna, az oroszlán a báránnyal együtt feküdne, a sejtések és cáfolatok virágoznának, és mindenki virágot vinne Karl Popper sírjára.

Nyilvánvalóan azonban nem ez a helyzet, így másik magyarázatra van szükség. Ez egy rítus. A fősodratú politikai gondolkodás, különösen pedig a média értelmetlenül üres fecsegésként tekint bármilyen rítusra. Nagyobbat nem is tévedhetnének. Minden emberi intézmény különböző rítusokra támaszkodik, hogy biztosítani tudja a szolidaritást, hogy fenn tudja tartani a magától értetődőnek tekintett konszenzust, és hogy olyan javaslatokkal álljon elő, amelyeket a minden, a mágikus körön belül lévő résztvevő megkérdőjelezhetetlen tényként fogad el. Mi másra lennének valók a különböző évfordulók és ünnepségek?”

(…)

„Elég néhány percet meghallgatni a magyarellenes vitákból, hogy rájöjjünk, egy tankönyvi példának beillő, kiforrott rítussal van dolgunk. Ez pedig azonnal megadja a választ arra a kérdésre is, hogy a bizonyítékok és racionális ellenérvek miért találkoznak üveges tekintetekkel és hagyják őket figyelmen kívül. Egy rítus és nyelvezete állandó és megkérdőjelezhetetlen.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elég néhány percet meghallgatni a magyarellenes vitákból, hogy rájöjjünk, egy tankönyvi példának beillő, kiforrott rítussal van dolgunk: a bizonyítékok és racionális ellenérvek találkoznak üveges tekintetekkel és hagyják őket figyelmen kívül."
A rítus eredménye, Magyarország elítélése nem a mi szégyenünk.
A szégyen az európai szocialistákat, liberálisokat, bal-zöldeket illeti.
Akik beálltak egy pszichopata beteg ember fantazmagóriáját képviselni, ennek a beteg embernek a pénzéért.

G. Soros a történelem egyik legveszedelmesebb gonosztevője, a betegségétől függetlenül.
Megjátssza, eljátssza a szociopatát, a betegségét önmagának indukálta, és generálja, mindenekelőtt az őt küldők érdekében...
Az őt küldők ilyen-olyan otschildok, R-rel, G-vel és másokkal.

annamanna csak azt érti, ami a Bibliában olvasható, abban visszaigazolható, az azon túli világ számára értelmezhetetlen. Ha nem találja valamire a vonatkozó szakaszt, leáll a gondolkodása. Kár rá az időt vesztegetni....

Nem értik a marslakók, hogy a magyarok miért mennek mindig fejjel a falnak. Hol Moszkvának, hol Brüsszelnek. 'Milyen vigasz, ha majd leomlik a fal?' - értetlenkednek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés